Duronjić: Kovid 19 stavio u fokus viruse upale pluća

Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Mladen Duronjić rekao je da je podizanje svijesti o pneumoniji veoma bitno zbog velikog broja oboljelih, kao i da je kovid 19 u fokus ponovo stavio viruse pneumonije.


Duronjić je izjavio da ljekari Klinike za plućne bolesti UKC-a i osoblje Urgentnog centra UKC-a danas na Svjetski dan podizanja svijesti o pneumoniji (upali ili zapaljenju pluća) kroz organizovane razgovore sa građanima žele ukazati na načine prevencije ove bolesti, uzrocima nastanka upale pluća i značaju imunizacije.

On je naveo da su najčešći simptomi zapaljenja pluća produktivni kašalj, bol u grudima, kratak dah, umor i povišena temperatura.


Duronjić je rekao da virusno zapaljenje pluća počinje brzo, za dan, dva ili tri praćeno visokom temperaturom, suvim kašljem i sukrvičavim ispljuvkom, dok bakterijsko zapaljenje započinje postepeno, ima lagani tok, sa kašljem, osjećajem malaksalosti i nedostatka vazduha, te bolom u grudima uglavnom na strani pojave upale.


On je istakao da je čovječanstvo ušlo u jednu novu eru virusa, što potvrđuje i aktuelna epidemija, nakon koje se može očekivati moćniji virus koji će, kako je rekao, praviti više problema i stavljati pred mnogo veće izazove cijele zdravstvene i ekonomske sisteme država.


Prema njegovim riječima, broj godišnje pregledanih pacijenata oboljelih od pneumonije mjeri se hiljadama, a zahvaljujući antibioticima najveći dio problema riješi se u ambulantnim uslovima.


,,Bolnički tretman najčešće zahtijevaju kategorije mladih, djeca i stariji od 65 godina koji su naročito osjetljivi na zapaljenja pluća i kod kojih tok može da bude fluminantan i ishod neizvjestan", rekao je Duronjić.


Osvrćući se na kovid 19, Duronjić je naveo da se pneumonije razvijaju veoma brzo, ali da proces oporavka ide sporo i traje više mjeseci.


On je istakao da najveći broj oboljelih ne zahtijeva bolnički tretman, dok najviše hospitalizovanih završi sa dobrim ishodom.


Načelnik Urgentnog centra UKC-a Slavica Zeljković rekla je da virus korona izaziva veoma teške forme upale pluća kod kojih pacijent mora biti podržan kiseoničkom terapijom.


,,Za virusne pneumonije antibiotik ne pomaže", dodala je Zeljkovićeva.


Ona je istakla da je vakcinacija drugi vid borbe protiv pneumonije i da se u Urgentnom centru UKC-a nalazi vakcinalni punkt koji raspolaže sa pet vrsta vakcina i koji radi svaki dan od 9.00 do 13.00 časova.


Zeljkovićeva je pozvala građane da se vakcinišu i da se podigne nivo zaštite od virusa korona.


Fizioteraput Službe kliničke rehabilitacije Đorđe Milić naglasio je da je fizikalna terapija bitna kod liječenja pneumonije, te da pacijente koji su na bolničkom liječenju svakodnevno obučavaju kako pravilno da izvode vježbe disanja.


,,Pravilan način disanja je prevencija zamaranja", rekao je Milić.


Prema podacima Klinike za plućne bolesti UKC-a Republike Srpske, godišnje se na ovoj klinici obavi 15.000 pregleda, dok se 6.000 pacijenata hospitalizuje.


Od početka pandemije do danas na ovoj klinici je hospitalizovano 4.230 kovid pacijenata.

Ljekari Klinike za plućne bolesti, pulmolog Klinike za dječije bolesti i osoblje Urgentnog centra razgovarali su danas u prostoru foajea Sportske dvorane "Obilićevo" sa građanima o ovom oboljenju, uzrocima nastanka pneumonije, načinima prevencije, važnosti imunizacije, dok su fizioterapeuti Službe kliničke rehabilitacije građanima demonstrirali vježbe disanja.