Dupli usporivači brzine na Petrićevcu: Da li se pretjeralo sa bezbjednošću?

Ukoliko ste u posljednje vrijeme prolazili Njegoševom ulicom u banjalučkom naselju Petrićevac, vjerovatno ste se čudili “duplim” objekatima za usporavanje brzine. Bezbjednost učesnika u saobraćaju jeste najvažnija, ali se vozači pitaju da li se pretjeralo sa usporivačima i kako to utiče na automobile koji svakodnevno prelaze preko njih.


Tako su u ovoj ulici nakon prethodno postavljenih setova vibracionih traka, između njih postavljeni, na dva mjesta, i ležeći policajci. Na taj način se na jednom mjestu nalaze dva objekta za usporavanje, čemu se čude brojni vozači.


„Stvarno ne vidim potrebu za ovim, i ležeći policajac i trake na jednom mjestu, zbog ovoga i brojnih drugih rupa i šahtova često mijenjam amortizere i opruge na autu“, požalio se Nenad, stanovnik Petrićevca, koji svakodnevno prolazi ovom ulicom.


Da stvar bude gora, na nekoliko mjesta vibracione trake su oštećene i iza njih je ostalo udubljenje u asfaltu, koje dodatno otežava vožnju.


Brigu vozača ipak ne dijele u Udruženju za unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske. Za BL portal kazali su kako je sve po zakonu, kao i da vibracione trake služe za stvaranje buke, koja kao zvučni signal upozorava vozače da smanje brzinu, dok ih na to upozoravaju i ležeći policajaci, kao fizička prepreka.


„Sve zavisi od projektne situacije, kako je predviđena, ali vibracione trake služe kao nekakvo predusporavanje, tako da one djeluju kao zvučno upozorenje, a ležeći policajci i drugi objekti sa gumenim elementima, oni značajno djeluju na smanjenje brzine kretanja i nemaju negativnih uticaja na automobile“, kažu u Udruženju.


Napominju da automobili mogu biti oštećeni samo ako vozači ne prilagode brzinu kad preko njih prelaze, tako da je odgovornost na njima, smatraju u Udruženju.


O planovima u Njegoševoj ulici i eventualnom uklanjanju dvostrukih barijera BL portal je poslao upit u Gradsku upravu, ali do zaključenja ovog teksta odgovor im nije stigao.


Kako naš portal saznaje i u Majevičkoj ulici u banjalučom naselju Petrićevac takođe su postavljena četiri usporivača brzine na 700 m. Mještani Majevičke ulice su ogorčeni. Mnogi se pitaju zašto gradonačelnik samo u svom naselju misli na bezbjednost učesnika u saobraćaju, dok u druga čak i ne zalazi.