Dugotrajan proces usvajanja: Za godinu i po nijedno dijete u Banjaluci nije dobilo novu porodicu

Centru za socijalni rad Banjaluka lani su stigla 33 zahtjeva za usvajanje djece, dok je u ovoj godini podneseno 16 zahtjeva, ali do sada nijedan nije realizovan, što pokazuje da se bračni parovi koji na ovaj način žele da se ostvare u ulozi roditelja susreću sa strogim zakonskim procedurama zbog kojih se taj proces čini dugotrajnim.
U ovom centru su objasnili da parovi koji im se obrate sa ciljem da usvoje dijete najčešće ne ispunjavaju sve potrebne uslove i istakli da je potreban dodatni angažman cjelokupne zajednice za bolju zaštitu djece i njihovih elementarnih prava.


Kada je riječ o kratkoročnom zbrinjavanju djece, dom u hraniteljskoj porodici prošle godine pronašlo je osmoro mališana sa područja grada.


“Centar za socijalni rad ima potrebu za povećanjem broja hraniteljskih porodica jer postoje djeca koja su u podršci našeg centra i koja zaslužuju život u boljoj i srećnijoj porodici, nego što su njihove”, istakli su iz Centra za socijalni rad.


Dodaju da hranitelji svakodnevno dobijaju mnogobrojne psihološke benefite u vidu pomoći u brizi o djetetu.


“Naš primarni motiv jeste da djeci kojima je podrška potrebna pomognemo u odrastanju, pružanju toplog doma i ljubavi”, pojasnili su iz Centra i dodali da se za hraniteljstvo mogu prijaviti i hranitelji iz drugih lokalnih zajednica.


Naknada za izdržavanje djeteta iznosi 445 KM, čemu se dodaje još 221 KM naknade za hraniteljski rad, što je ukupno 696 KM.


U Centra su pojasnili da dijete u hraniteljskoj porodici može biti zbrinuto do završetka redovnog školovanja.


Stručni tim, pojašnjavaju oni, obavlja psihološku procjenu hranitelja i članova njihove uže porodice.


“Posebnu pažnju obraćamo na psihološke karakteristike potencijalnih hranitelja, motive za bavljenje hraniteljstvom, socijalne i druge vještine koje su značajne za vaspitanje djece”, pojasnili su iz Centra za Glas Srpske.


Hraniteljska porodica ne smije na bilo koji način dovesti u opasnost zdravlje djeteta.

“Uslovi za sticanje statusa hranitelja podrazumijevaju da niko od članova porodice nije kažnjavan, da im nije oduzeto ili ograničeno roditeljsko pravo i poslovna sposobnost te da nisu duševno bolesna ili slaboumna lica”, rekli su iz Centra.