top of page

"Duboka mržnja koja se toleriše" Stevandić o napadu na Srbe u Sarajevu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, za medije u Srbiji komentarisao je napad na srpsku djecu i njihove roditelje koji se desio u Sarajevu.Stevandić kaže da su oni koji su pozivali na ubijanje Srba došli iz regije gdje skoro pa da i nema srpskog stanovništva, što jasno govori da se radi o uvježbanoj „koreografiji“ ali i o dubokoj mržnji koja se toleriše, a da se Sarajevo prepoznaje kao mjesto gdje se ta mržnja može slobodno izražavati.


Stevandić je rekao da mora postojati ozbiljnija reakcija na ovakva dešavanja, jer je jasno da će se ovako nešto pokušati što prije zataškati i zaboraviti, što je opet rezultat dugogodišnje mržnje koja se njeguje. Stevandić napominje da se ovo pokušava predstaviti kao izolovan incident, iako se radi o kontinuitetu napada, bilo da se radi o uništavanju automobila, odavanju bezbjedonosnih podataka sina predsjednika Republike Srbije i njegove pratnje, što je svoj vrhunac doživjelo ovim ni malo bezazlenim pokušajem ubistva.


Stevandić je osudio to što se jako mali broj javnih ličnosti iz Federacije i Hrvatske izjasnio po ovom pitanju, napominjući da se kojim slučajem ovako nešto desilo u Srbiji ili Republici Srpskoj, smatralo bi se svojevrsnom nepristojnošću da se neko ne oglasi na tu temu “što predstavlja jedan opšti kontekst srbofobije”.


On je podsjetio da se još ništa nije uradilo u slučaju pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Potočarima, dok je, sa druge strane, Bakir Izetbegović bez ikakvih problema mogao u Beogradu da posjećuje restorane i da razgovara s ljudima bez imalo bojazni.


– Što jasno govori da se koncept uvažavanja koju Srbi pokazuju nije primio kod drugih naroda, koji još uvijek baštine kulturu sukoba – dodao je Stevandić.


bottom of page