DSC rganizovao prvi Sajam poljoprivrednih proizvoda i stečenih vještina


U centru Banjaluke, ispred Krajiške kuće članovi Daun si centra predstavili su svoje proizvode nastale u Komunama na Јahorini i u Banji Vrućici. Med, sir, pekarski proizvodi, raličiti namazi! Sve to napravile su vrijedne ruke članova ovog Centra čime su pokazali da itekako mogu biti korisni i sebi i društvu u cjelini.Sojino mlijeko, tofu sir od soje, peciva od integralnog brašna, voće, povrće organskog porijekla, "zdrava nutela", ručno pravljen nakit, samo su neki od proizvoda koji su danas predstavljeni na Sajmu poljoprivrednih proizvoda i stečenih vještina "Djece Sunca" iz Daun sindrom centra Banjaluka.


Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji je istakao da je ova manifestacija rezultat zajedničkog rada i zalaganja članova Daun sindrom centra i resornog ministarstva.


"Unazad par godina aktivno radimo sa osobama sa Daunovim sindromom, obučavamo ih da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, te smo im u tu svrhu obezbijedili sadni materijal, plastenike, košnice, ali i obuke koje im daju naši stručnjaci", rekao je Pašalić.


U ministarstvu neće stati na ovome, ističe Pašalić, i dodaje da već pripremaju sljedeće aktivnosti - obuku iz pčelarstva i proizvodnje meda.


"Razgovarali smo i sa predstavnicima Krajiške kuće o tome da se ti proizvodi nađu u njihovoj ponudi. Osobe sa Daunovim sindromom mogu da ostvare odgovarajuće prihode, a da pri tome budu angažovane i uključene u socijalni život", kaže ministar.


Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić istakao je da je Sajam veličanstven događaj za osobe sa Daunovim sindromom i prilika da se pokažu i dokažu da mogu biti korisni nekom drugom.


"To je najveća sreća za njih, jer kod ovih osoba stigma i diskriminacija kreće prije nego što se i rode. Kada se ustanovi višak tog hromozoma, tada neko drugi odlučuje da li ta djeca treba da se rode ili ne", rekao je Јelić.


On je roditeljima djece sa Daunovim sindromom poručio da, iako je njima najteže, da ne treba da budu prepreka za sreću svojih mališana.


"Smetnja u životu osobe sa Daunovim sindromom nije genetski defekt, nego stav koji natura okolina. Čim se rodi, oni slušaju da dijete neće moći, da nije dobro i da ne treba", rekao je Јelić.


On je zahvalio Pašaliću za podršku u rušenju te stigme, te što je omogućio da i osobe sa Daunovim sindromom daju svoj doprinos društvu u kojem žive.


Nikolina Savić, koja je na Sajmu predstavila svoje proizvode od kukuruznog brašna, rekla je da joj puno znače aktivnosti i obuke koje se organizuju u Daun sindrom centru Banjaluka, jer tako može da pokaže šta zna.


"Imamo puno posla, ali volimo da radimo. Mi smo djeca sunca, a ne Daunov sindrom. Vrijedni smo, pravimo razne proizvode i to nas čini srećnima", istakla je Savićeva.


Nakon Banjaluke sajam će biti organizovan u Herceg Novom, a planiran je i odlazak u Srbiju.