top of page

DRAMA U JAVNOM PREVOZU Autobus zaustavljen skoro 20 minuta jer putnica nije htjela izaći vani

Autobus na liniji 13A preduzeća "Autoprevoz" jutros je zaustavljen skoro 20 minuta, jer je putnica koja se zadesila u tom autobusu imala pogrešnu mjesečnu kartu za zonu u kojoj se vozila, nakon čega po naredbi kontrolora nije htjela da izađe iz autobusa, saznaje Srpskainfo.Prema saznanjima Srpskainfo od strane putnika koji su bili u tom trenutku u autobusu i ispričali jednu stranu priče, kontrolori su bili neprijatni, vrijeđali i prijetili toj putnici.


Putnica je sve to prijavila i Komunalnoj policiji Grada Banjaluka koji za Srpskainfo kažu da je putnica prijavila saobraćajnoj inspekciji problem koji se desio u autobusu na liniji 13A.


– Od strane njihovog internog kontrolora je obavljena kontrola putnika da li su plaćali karte. Kontrolom je navodno utvrđeno da ta gospođa ima kartu koja ne odgovara zoni prevoza u kojoj se nalazi. S obzirom da su cjenovnikom karata propisane zone, prva je 10 kilometara od centra. Navodno je ona istakla da uvijek ima kartu i nikad joj nije traženo niti rečeno da njena karta spada u tu neku drugu zonu. Kontrola je utvrdila da se ona nalazi u zoni koja se mora doplatiti i cijena karte je viša od one koju ona ima – istakao je načelnik Komunalne policije Siniša Štrbac.


Prema njegovim riječima, trenutno se utvrđuje šta se sve desilo jutros.


– Prijavljeno je nama. Inspekcija mi je rekla da će otići u “Autoprevoz” i uzeti izjave od njih, po prijavi te gospođe. Da li je ona u pravu ili nije, ja vam trenutno ne mogu reći – rekao je Štrbac za Srpskainfo.


Direktor gradskog saobraćaja u “Autoprevozu” Dejan Mijić za Srpskainfo je ispričao drugu stranu priče.


On kaže da je njihova interna kontrola utvrdila putnika koji se vozio sa neispravnom kartom i da su je oni zamolili da napusti vozilo, da bi mogli ostali putnici nastaviti vožnju.


– Ona je to odbila. Kontrolori su potom pozvali policiju da interveniše jer putnik odbija da plati kartu i ugrožava nastavak gradskog saobraćaja što su oni odbili pod opravdanjem da nisu nadležni. Nakon toga, tek pod pritiskom ostalih putnika, putnica je pristala da napusti vozilo – rekao je Mijić za Srpskainfo.


Dejan Mijić dodaje da je nakon toga putnica došla u “Autoprevoz” da negoduje, pri čemu je, kako on kaže, pri razgovoru bila veoma drska i bezobrazna.


– Vrijeđala me je, iako je i sama priznala svoj prekršaj. Nakon toga nas je zvao i njen otac koji nas je zamolio da joj omogućimo da plati razliku i da joj izdamo novu kartu, što smo ipak na molbu oca i učinili – istakao je Mijić.


U takvim slučajevima zloupotrebe, kako kaže Mijić, propisi su jasni.


– Karta se oduzima i naplaćuje se kazna. Problem još jedan je što i komunalna policija, a i policija odbijaju da reaguju u takvim slučajevima. Po Zakonu, ovo bi bila nadležnost komunalne policije, ali oni isto odbijaju da intervenišu pravdajući se nadležnošću. Naši kontrolori nemaju pravo upotrebe fizičke sile i nerijetko zbog toga trpe ostali putnici kao u ovom slučaju – zaključuje Mijić.

Comments


bottom of page