top of page

Draško Stanivuković: Zelenski iz našeg sokaka


Banjalučani su prije nepune dvije godine dobili novog gradonačelnika koji se po svemu sudeći i dalje nije navikao na funkciju koju pokušava obavljati. Započeti projekti prethodne gradske administracije i dalje čekaju, a oni započeti od strane Draška Stanivukvića nisu se pomjerili dalje od presjecanja vrpce. Nagomilana obećanja nikada nisu ugledala svjetlo dana, a neka su se neka nazirala ili samo djelimično ispunila. Banja Luka se prvi put u istoriji našla pred problemima koje do sada nikada nije imala, ali je mladi Stanivuković umjesto rješenja izabrao sukob.Greške u koracima koje svakodnevno Stanivuković pravi koštale su ga popularnosti koju je stekao čupanjem asfalta, snimanjem visokih funkcionera po ulici i „švercovanjem“ po školama u Banjoj Luci glumeći srednjoškolca, a danas mladi gradonačelnik očigledno glumi studenta.


Gradska uprava Banja Luka je pretvorena u rijaliti odakle su se nekoliko puta društvenim mrežama širili degutantni snimci na kojima je glavni akter bio upravo Stanivuković. Prvi među njima je svakako onaj na kome je glumio konja saradnici Olji Babić. U videu koji je objavljen, gradonačelnik Banje Luke se trudi da objasni svojoj saradnici kako da lakše "jaše konja", te joj daje savjete. Nakon što je krenuo u galop, Stanivuković je "zbacio" savjetnicu iz "sedla", na što mu je ona rekla da je on "divlja konjina". Ovaj snimak ne iznenađuje toliko s obzirom da je Stanivuković istreniran jer je sa svojim tada najboljim prijateljem Ivanom Begićem vozio sanke pri čemu ga je Stanivuković nazvao irvasom.


Nekada najbliži Staivukoviću, Ivan Begić poznat po infantilnom ponašanju svog kako su se nekada nazivali, saborca Stanivukovića doveo je u neprijatnu situaciju kada je u javnost dospio njegov privatni snimak na kome se nalazi u erotskom zanosu sa nepoznatim muškarcem za koga se i danas sumnja da je upravo Stanivuković. Ova priča bi možda i bila okončana da se nedavno Begić nije uspio dogovoriti sam sa sobom pa je jednom prilikom izjavio da se na pomenutom snimku sa njim nalazi političar, a kada je shvatio da se preračunao, Begić je postavio pitanje, uhvaćen u sopstvenoj laži: „Da li je uopšte važno ko je muškarac na snimku? Političar, psiholog...“


Rijaliti šou mladog Stanivukovića se protegao van granica Srpske te su ga do juče povezivali sa folk pjevačicom Tanjom Savić. Spekulisalo se ko tu kome plaća i koju sumu kako bi u javnosti glumili da su u vezi. Savićeva se nedavno oglasila i istakla kako joj je Stanivuković koristio samo za marketing, a da ga je šutnula kada joj je dosadio. Stanivuković je sezonski mijenjao djevojke, zavisno od potrebe manifestacije na kojoj će se pojaviti.


Gradonačelnik Banje Luke često voli povesti priču o tome ko od funkcionera, a posebno političkih neistomišljenika ima novca, a u njegov džep se ne smije zavirivati. Mladi student treće godine Ekonomskog fakulteta se može pohvaliti skupocjenim voznim parkom čija novčana suma ni danas nije utvrđena. Pored automobila, Stanivuković posjeduje i konja, a riječ je skupocjenoj njemačkoj pasmini “kave pijene” čija vrijednost se procjenjuje na nekoliko desetina hiljada evra.


Odrekao se gradonačelničke plate, a na more odlazi nekoliko puta godišnje. Kako je to moguće? Da li Stanivukovića brine poskupljenje goriva s obzirom da je za njegove igračke potrebno i nekoliko stotina litara kako bi se obišle mnogobrojne destinacije na koje Stanivuković odlazi. Postavlja se pitanje: Ko finansira mladog gradonačelnika?


Nedavno je Stanivuković povukao neočekivan i kako su građani Srpske okarakterisali – poražavajuć potez. Naime, Stanivuković je ugostio njemačkog diplomatu Kristijana Šmita. Prilikom ove posjete Šmit se zajedno sa Stanivukovićem prošetao do spomenika „Život“ posvećen stradanju 12 banjalučkih beba. Da ironija bude veća, dva dana prije Šmitove posjete u Banjoj Luci obilježeno je 30 godina od smrti 12 banjalučkih beba, koje su tragično preminule usred nedostatka kiseonika ratne 1992. godine jer su odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a u maju i junu te godine bili zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda u Banju Luku.


Dok se Stanivuković igra gradonačelnika, građani trpe. Veliki broj građana trenutno nema vodu, Grad ne čini ništa po tom pitanju. Prvi put u istoriji Banja Luka bi mogla ostati bez gradskog prevoza. Prostor oko Gradske uprave pretvoren je u industrijsku zonu, a mladi gradonačelnik za svoju nemoć i neznanje krivce nastavlja tražeći u drugima.


Dok Stanivuković traži krivce, Grad stagnira, a građani postaju nestrpljivi s toga nam ostaje da vidimo do kada će neorganizovana uprava Grada i mladi gradonačelnik prikrivati sopstvene greške. U sukobima koje je sam izazvao na kraju kada se nađe u bezizlaznoj situaciji redovno glumi žrtvu, što mu je u posljednje vrijeme postala ustaljena praksa.


Stanivuković je takođe i jedan od mladih političara koji je pokazao naklonost Zapadu i njegovim idejama, a usko su ga povezivali i sa Velikom Britanijom zbog čega neodoljivo podsjeća na Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dok se Banja Luka obrušava u moru neispunjenih obećanja preplavljena rupama koje su pompezno najavljene kao neviđeni projekti od strane Stanivukovića on ne brine o potrebama građana koji i dalje čekaju na njegova obećanja jer on očigledno ispunjava naredbe istog nalogodavca kojeg ima i Zelenski.

bottom of page