top of page

"Država da reaguje zbog odnosa prema Karadžiću, Dodik pisao generalnom sekretaru UN-a"

Država Srbija mora hitno da reaguje zbog odnosa prema prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u engleskom zatvoru gdje mu se krše osnovna ljudska prava, izjavio je danas zamjenik šefa poslaničke grupe "Dveri" Ivan Kostić."Karadžić doživljava torturu i od nadzornika zatvora. Njegova rodbina nam je pričala da su ga napadali, gurali, vršili fizičko nasilje nad njim. Nema nikakva prava, maltretiran je, bio je okružen najtežim kriminalcima, a sada je u samici i pitanje je šta se s njim dešava", ispričao je Kostić.


Kostić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naglasio da Srbi u zatvorima Evrope leže osuđeni na doživotne robije za djela koja nisu učinili i da se mora reagovati i omogućiti da budu u državama regiona ili u zatvorima u Srbiji.


On je istakao da država Srbija "mora da bude agresivnija" prema međunarodnim institucijama, jer bi život Karadžića mogao da bude u pitanju ako se nastavi sa ovakvim ponašanjem prema njemu.


"Karadžić nema mogućnost da uzima lijekove, nema mogućnost da komunicira sa svojom porodicom. Ni on ni ostali naši zatvorenici u mnogim zatvorima po Evropi nemaju osnovna prava", istakao je Kostić i dodao da je Karadžić započeo štrajk glađu.


Prema njegovim riječima, državne institucije Srbije treba da traže objašnjenje od engleske Ambasade i Ministarstva pravde zašto se na ovakav način postupa prema Karadžiću.


On je podsjetio na apel 120 intelekutalaca o veoma lošem položaju Karadžića i ukidanju njegovih osnovnih ljudskih prava, navodeći da se prvi predsjednik Republike Srpske posljednji put javio porodici 19. oktobra.


"Niko nema informaciju od tog datuma šta se s njim dešava, niti se zna u kakvom je zdravstvenom stanju. Apelujemo da naše državne institucije reaguju, ali prvo da vide šta se sa njim dešava, a onda da urade nešto kako bi se njegov položaj popravio", rekao je Kostić.


Kostić se nada da će Srbija reagovati putem diplomatskih kanala i da će se popraviti položaj ne samo Karadžića nego svih Srba zatvorenika koji su utamničeni širom Evrope.


"Očekujemo da akutelna vlast napravi iskorak prema našim zatvorenicima širom Evrope. Očekujemo da se ispravi nepravda prema ljudima koji su stvorili Republiku Srpsku i na najbrutalniji način predati lažnom Haškom tribunalu i osuđeni na kazne za koje nisu krivi", rekao je Kostić.


Kostić je napomenuo da je Pokret Dveri uputio pitanja premijeru Ani Brnabić, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde Srbije od kojih je, između ostalog, zatražio podatke o tome koliko državljana Srbije i Srba koji su živjeli u Republici Srpskoj i Hrvatskoj boravi u zatvorima širom Evrope prema presudama Haškog tribunala, da li Vlada Srbije namjerava da učini nešto o pitanju da zatvorenici srpske nacionalnosti ostatak kazne služe u zatvorima Srbije i zemljama okruženja.


Među tim pitanjima, koja je Kostić pročitao novinarima u Skupštini Srbije, nalazi se i to da li je Vlada Srbije upoznata o kršenju osnovnih ljudskih prava Radovana Karadžića u engleskom zatvoru i šta namjerava da uradi o tom pitanju, kao i da li se obratila generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu o pitanju kršenja prava Karadžiću i ostalim zatvorenicima srpske nacionalnosi i, ako nije, kada namjerava?


On je istakao da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao kada je riječ o Karadžiću, te pisao međunarodnom pravnom tijelu i generalnom sekretaru UN-a i tako pokazao da svaki osuđeni Srbin ima podršku institucija matične države.


"Svaka čast za Dodika i Republiku Srpsku", istakao je Kostić i izrazio nadu da će i Srbija učiniti korak o svim tim pitanjima.


Kostić je na konferenciji za novinare čestitao Dodiku izbornu pobjedu za predsjednika Republike Srpske.

Comments


bottom of page