Donja Kola kod Banjaluke: Kupinovo vino dobro, a povoljno (VIDEO)


Ilija Šormaz, domaćin iz Donjih Kola sa platoa Manjače, uzgojom malina i kupina bavi se dvije decenije. Prije više od 20 godina kada je došao u ovo selo bila je livada, a danas je to poljoprivredno gazdinstvo koje je napravio svojim rukama. Za svoj kraj kaže da obilujue divnom prirodom i zemljištem na kojem uspijeva gotovo sve.Maline i kupine su voćni grmovi koji pripadaju jednoj porodici i imaju slične zahtjeve kada je uzgoj u pitanju, pa ih mnogi proizvođači gaje uporedo. Skoro svako domaćinstvo ima svoju malinu i kupinu pa tako i naš Ilija Šormaz iz sela Donja Kola kod Banjaluke. Pod malinom i kupinom ima oko 2 dunuma i svake godine ima dobre prinose.


- Prije rata imao sam 13 redova po 70 metara, negdje oko 2 dunuma. Danas imam dva reda malina i jedan red kupina dužine po 70 metara. Malina je polka, imao sam vilamet, kasnije stiže traje do mraza i hoće vode dosta - priča Ilija Šormaz.


Roda uvijek bude, od svojih malina dobije oko 250 kilograma, a kupina 150. Zemljište prihranjuje samo stajskim đubrivom, jer ima svoju stoku. Vještačko đubrivo ne upotrebljava jer hoće da su mu zasadi malina i kupina što prirodniji, a time je i plod slađi. Za kupinu kaže da mu bolje rodi i podnosi visoke temperature pa nema puno posla oko nje.


-Kupina bolje rodi, podnosi veliku vrućinu, promijenio sam vrstu, ova mi je bolja sorta - dodaje Šormaz.


Od kupina pravi kupinovo vino. Sve proda na kućnom pragu. Sa bolestima nema problema jer je birao najbolje sorte. Kupci od Ilije godinama kupuju vino, znaju da je kvalitetno pa tako svoje narudžbe unaprijed zakažu kod Ilije.


Ono što nedostaje ovom vrijednom domaćinu je voda sa kojom ima najveći problem, naročito tokom ljeta kada su mu velike količine vode najpotrebnije. Sa plasmanom nema problema, sve proda jer za njega kupci godinama znaju. Provjereno ukusno vino, a cijena pristupačna.


Više na: https://youtu.be/Gl0iaykAFDI