top of page

"Donijeli pobjedu i slobodu" Obilježen Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

Služenjem molebana nestalim i poginulim borcima i civilima Prvog svjetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja i svečanim programom obilježen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.Položeni su vijenci na Spomenik banu Milosavljeviću.


-Veliki broj Srba sa ovih prostora žrtvovao se i stavio je svoju otadžbinu iznad svog života, a upravo ta žrtva ih je učinila vječnima. Ne samo da su bili učesnici Velikog rata, oni su bili ti koji su donijeli pobjedu i slobodu – poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.


– Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku jedan od najvažnijih datuma istorije Srba sa ove strane Drine, jer je na današnji datum prekinuto viševjekovno ropstvo našeg naroda. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su naši preci zaslužni za slobodu koju i danas imamo.– Slava junacima koji su prešli težak put od Krfa do Triglava i srpskom narodu donijeli slobodu – rekao je Stevandić.


Obilježavanje 104. godišnjice Ulaska srpske vojske 1918. godine organizovali su Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike.Grad Banjaluka će sutra, 21. novembra polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, obilježiti „Dan oslobođenja Banjaluke 1918. godine“.


Izvor: Srpskainfo

Comments


bottom of page