Doneseno 13.841 rješenje u prvih šest mjeseci


Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske je za prvih šest mjeseci ove godine sproveo upravni postupak i donio rješenje po 13.841 zahtjevu za ostvarivanje prava na penziju, što je za 200 više od broja zahtjeva podnesenih u prvom polugodištu.Pravo na penziju ostvario je 7.681 osiguranik, odnosno 55,49 odsto njih, koji su stekli status korisnika prava na starosnu, porodičnu ili invalidsku penziju, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.


Nastavljen je pozitivan trend poboljšanja strukture korisnika prava, tako što je u prvoj polovini ove godine pravo na starosnu penziju ostvarilo 4.828 osiguranika, odnosno 62,86 odsto.


Istovremeno, pravo na porodičnu penziju ostarilo je 29,42 odsto, a na invalidsku svega 7,72 odsto osiguranika, što je do sada najmanje zabilježeni procenat učešća u strukturi ostvarenih prava na penziju u određenom periodu.


Dok je na jednoj strani zabilježeno smanjenje procenta učešća porodičnih i invalidskih penzija u strukturi, na drugoj strani imamo rast procenta korisnika prava na starosnu penziju, u kontinuitetu, što je veoma povoljno i poželjno za svaki penzijski sistem, pa tako i za sistem penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.


Prema obračunu penzije za jul, starosne penzije čine 59,42 odsto, porodične 27,15 odsto, invalidske 13,36 odsto i ostala prava sa 0,08 odsto.


Ovakva struktura korisnika prava Fond PIO Republike Srpske svrstava u sam vrh

penzijskih fondova u regionu, a vrlo blizu kvalitativnih veličina koje bilježe vodeće zemlje u EU.