Dom zdravlja: Zabilježena tri zmijska ujeda, evo kako reagovati u takvoj situaciji

Dom zdravlja u Doboju tokom ove godine evidentirao je tri slučaja ujeda zmije, dok ih je lani bilo pet.Iz ove zdravstvene ustanove navode da su 2020. godine zabilježili tri zmijska ujeda.


Ukoliko dođe do ugriza, prva pomoć se pruža u prostorijama Hitne medicinske pomoć, kao i Službe porodične medicine.


"To podrazumijeva smanjenje mogućnosti da se otrov koji je ubrizgan ujedom proširi dalje i uđe u cirkulaciju. Stoga je prvi i glavni metod mirovanje", rečeno je Srni u Domu zdravlja.


Preporuka je da se mjesto ujeda previje principom koji se zove australijska bandaža, odnosno da se elastičnim zavojem prekriva cijeli ekstremitet, od korijena do vrha.


Po previjanju se pristupa imobilizaciji odnosno stavljanju ekstremiteta u nepokretan položaj kako bi se spriječilo širenje otrova sa periferije u duboku cirkulaciju.


Iz dobojskog Doma zdravlja poručuju da se ne primjenjuju mjere poput isisavanja rane, rezanja, stavljanja leda, spaljivanja.


Serum protiv zmijskog ujeda se daje u dobojskoj bolnici i to nije bezazlena procedura i ne pristupa joj se rutinski.


Nakon ujeda otrovnice ne dolazi odmah do razvoja simptoma, potrebno je nekada i do neoliko časova, što je sasvim dovoljan period da pacijent stigne do bolnice. Za to vrijeme njegovo stanje se prati.


Prema podacima dobojskog Doma zdravlja, veoma mali broj ujeda je i smrtonosan, zbog čega je najvažnije ostati pribran i smiren jer ima dovoljno vremena da se reaguje.

Recent Posts

See All