top of page

Dom zdravlja Banjaluka: Besplatni preventivni pregledi na ultrazvučnom aparatu denzitometru

U Specijalističkim ambulantama iz ginekologije u banjalučkom Domu zdravlja do 30. septembra mogu se obaviti besplatni preventivni pregledi na ultrazvučnom aparatu denzitometru za žene u perimenopauzi i menopauzi, rekla je direktor Doma zdravlja Nevena Todorović.

Ona je novinarima rekla da se besplatni preventivni pregledi obavljaju svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova u prostorijama Specijalističkih ambulanti iz ginekologije radi skrininga na osteoporozu i prevencije ovog oboljenja.


,,Aparat smo dobili na korištenje, a riječ je o aparatu koji vrši mjerenje gustine kostiju i daje podatke o tome da li su pacijentice u riziku, odnosno da li imaju osteoporozu ili se radi o osteopeniji”, rekla je Todorovićeva.


Ona je rekla da se aparat nalazi u prostorijama Specijalističkih ambulati iz ginekologije zbog većeg protoka žena pacijenata, posebno životne dobi od 45 godina i više.


Šef Specijalističkih ambulanti iz ginekologije Željka Kizić pozvala je sugrađanke da dođu na besplatne preventivne preglede za utvrđivanje mineralne gustine kosti i procjenu rizika od osteoporoze, koji se obavljaju svakim radnim danom do 15.00 časova.


Ona je rekla da ,,nevidljive” promjene na tijelu žene počinju sa menopauzom.


,,Vrijeme najvećeg gubitka koštane mase kod žena poklapa se izraženim padom nivoa estrogena koji počinje sa menopauzom”, kaže Kizićeva.


Ona kaže da žene u perimenopauzi (od 43 do 50) i menopauzi (od 50 godina) dolaze redovno na preglede i da se otkrije dosta patologije.

bottom of page