Dom na periferiji ili garsonjera u gradu: Isplati li se izgradnja kuće u okolini Banjaluke?

Ako imate sve papire, kuća od 100 kvadrata u Banjaluci i okolini koštaće vas između 85 i 90 hiljada maraka, procjenjuje za BL portal jedan od majstora sa dugodišnjim stažom u izgradnji stambenih objekata.

Ukoliko za izgradnju kuće angažujete firmu, cijena je od 800 do 900 maraka po kvadratu, a ako se neko odluči da je gradi sam, može proći i jeftinije, za nekih 10 do 15 hiljada KM, objašnjava majstor Dejan.


On naglašava i veliki rast cijena građevinskog materijala, prije svega zbog krize uslovljene korona virusom i poskupljenjem energenata. Neki od materijala su višestruko skuplji u odnosu na godinu ranije.


„Cijena materijala je porasla strašno, na primjer mreža osmica, standardna mreža za betonske ploče sada košta oko 230 do 240 maraka, a početkom prošle godine je koštala oko 90 maraka“, tvrdi Dejan.


Naravno, ne treba zaboraviti da u cijenu gradnje kuće ulazi i kupovina zemljišta, kao i dobijanje građevinske dozvole i priključka za struju i vodu, a sve to zavisi od zone u kojoj se gradi.


Za lokacije koje su od centra Banjaluke udaljene do 15 kilometara, građevinska dozvola košta do dvije hiljade maraka. Primjera radi, u naseljima Šargovac i Drakulić koja se nalaze u četvrtoj gradskoj zoni, dozvola za kuću od 100 kvadrata košta od sedam do osam hiljada maraka.


U tim naseljima, kao i u Motikama, prosječna cijena placa pogodnog za gradnju, sa pristupom putu, struji i vodi je oko 30.000KM, a majstori procjenjuju da je sa aktuelnim rastom cijena, praktično nemoguće kupiti plac u okolini Banjaluke za manje od 15.000 KM.


Što se tiče priključka za struju, za to je potrebno oko hiljadu maraka, dok trista maraka manje košta uvođenje vode, uz dodatni trošak izgradnje šahta.


Kad se sve to sabere, uprkos rastu cijena, izgraditi kuću opet je jeftinije nego kupiti novi stan.


Tako, na primjer, kvadrat stana u naselju Ada, koje je od centra udaljeno otprilike tri i po kilometra, košta oko 2.500 maraka. Računica kaže da je za dvosoban stan od 70 kvadrata neophodno izdvojiti 175 hiljada maraka.


Ekonomsku isplativost izgradnje kuće u prigradskom naselju ističe i Vladimir Grbić, koji je stambeno pitanje svoje porodice riješio upravo na ovakav način.


Vladimir za BL portal objašnjava da je još u julu 2020. godine, u banjalučkom prigradskom naselju Motike, udaljenom oko osam kilometara od centra grada, po principu ključ u ruke, kupio novoizgrađenu kuću od 80 kvadrata sa zemljištem i to za 90 hiljada maraka.


„Na tu cijenu treba dodati još samo namještaj, i to je to od troškova, u zavisnosti ko šta traži. Zato mislim da je kuća bolji izbor nego stan“, zaključio je Vladimir.


Izvor: BL portal