Doktorirao u Japanu, karijeru nastavlja na Medicinskom fakultetu u Banjaluci

Mladi istraživač Radovan Kukobat, koji je doktorirao u Japanu na Univerzitetu Šinšu u Naganu, nastaviće naučnu karijeru na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u Centru za biomedicinska istraživanja, saopšteno je iz ovog fakulteta.


On će raditi i na poziciji stručnog saradnika na studijskom programu Farmacija.

U Centru za biomedicinska istraživanja, navodi se u saopštenju, Kukobat će se baviti ispitivanjem alumino-silikatnih materijala i mogućnostima njihove primjene u famaceutskim proizvodima.


Rukovodstvo Medicinskog fakulteta izrazilo je veliko zadovoljstvo što može da ponudi uslove mladom istraživaču za nastavak naučnoistraživačkog rada, kao i zbog produbljivanjem saradnje sa Univerzitetom Šinšu iz Japana.


U saopštenju se navodi da je Kukobat završio osnovne i master studije na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a doktorske nastavio na Univerzitetu Šinšu, gdje je kao izvanredan student stekao naziv doktor inženjerskih nauka.


Pod mentorstvom profesora Kacumija Kaneka, Kukobat je odbranio doktorsku disertaciju o temi "Dizajn disperzanata pomoću sol-gel hemije za jednozidne ugljenične nanotube i njihova potencijalna primjena".


U saopštenju se navodi da se Kukobat vraća u Banjaluku nakon devet godina istraživačkog rada i 15 objavljenih radova u prestižnim indeksiranim časopisima.


Iz Medicinskog fakulteta navode da je u narednih 10 dana predviđeno i svečano potpisivanje ugovora, kojim će Kukobat stupiti u radni odnos na ovom fakultetu.