top of page

Doktor iz Banjaluke pomjera granice: Nekada šampion u karateu, a danas u sajber zaštiti!

Doktor Dragan Korać, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, nedavno je skrenuo pažnju na sebe istraživačkim radovima iz oblasti sajber zaštite.Dr Korać se bavio karateom, a osvojio je prvo odličje za Republiku Srpsku 2000. godine. Sada je njegov rad na sajber zaštiti uvršten u jedan od najprestižnijih svetskih časopisa.


Njegov poslednji rad svrstan je u časopis ,,Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences" koji spada u prvu grupu najprestižnijih časopisa na SCI listi sa izuzetno visokim impakt faktorom.


On se bavio vektorskim XSS napadima koji dugo vremena intrigiraju naučnu zajednicu.


Njegov interdisciplinarni istraživački tim činili su još koautori dr Boris Damjanović, docent Univerziteta "Union - Nikola Tesla", dr Dejan Simić,redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Begradu, te svetski poznati dr Kim-Kwang Rejmond Ču, profesor sa Univerziteta u Teksasu.


Profesor Ču je posljednjih godina jedan od najcitiranijih naučnika u svetu. U prevodu rečeno veličina dr Rejmonda Čua je na ovom polju ono što je Lionel Mesi u svjetskom fudbalu.


- Imao sam sreću da prilikom ovog istraživanja upoznam profesora Čua koji se priključio u punom ka pacitetu ovom istraživanju i tako doprineo da rad bude objavljen u prestižnom svetskom časopisu. Od tada smo u stalnom kontaktu i nadam se da bi mogao biti naš gost. Postoji velika šansa da on u dogledno vreme poseti Univerzitet u Banjaluci - rekao je dr Korać.


Mnogima je verovatno malo poznato da je Dragan Korać bio itekako uspešan vrhunski sportista. On je kao karate reprezentativac Republike Srpske, te Bosne i Hercegovine donio mnoga odličja sa najprestižnijih evropskih takmičenja. Posebno se izdvaja 2000.godina u kojoj je osvojio prvo istorijsko zlatno odličje za Republiku Srpsku sa nekog Evropskog prvenstva.


- Nažalost, neke stvari su uticale na to da napustim karate, ali to su svakako lepa sećanja. Drago mi je da je i posle moje generacije Republika Srpska iznedrila mnoge sjajne sportiste u borilačkim sportovima, a ta tradicija se nastavlja - dodao je Korać.

bottom of page