top of page

Dok nestale Srbe niko i ne traži, imena Bošnjaka izložena u centru Banjaluke (FOTO)

Nestale Srbe su zanemarili, a danas, uz odobrenje grada Banjaluka, iz Instituta za nestala lica BiH su izložili imena Bošnjaka u centru najvećeg grada Republike Srpske. Tamo je trebalo da se obrati i gradonačelnik Banjaluke. Na kraju nije došao, a nije isključeno da je odustao kad je vidio kakve reakcije stižu. Kasnije se pravio da nije znao šta se dešava u gradu čiji je prvi čovjek."Nisam upućen, zaista nisam upućen u kom pravcu. Prosto mnogo je aktivnosti, ne znam da li je stigao neko ispred Grada da bude ili drugih ustanova, zaista ne mogu sve da ispratim", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.
To je čin izdaje Republike Srpske i pokušaj nove “Srebrenizacije”, poruka je iz banjalučkog GrO SNSD-a. Podsjećaju gradonačelnika da su Banjaluka i institucije časno iznijeli teret Odbrambeno-otadžbinskog rata.


“Oštro osuđujemo ovakav kvinsliški potez nedostojnog gradonačelnika grada koji je grad heroj, bastion slobodarstva Krajine i šire. Njemu i njegovim zapadnim i sarajevskim mentorima poručujemo: nema prolaska malicioznih ideja i djela, jer narod i Banjaluka to nisu i nikada i neće dati", poručili su iz GO SNSD-a Banjaluka.


Nije sporno samo to što iz Grada ovo odobravaju, već što iz Instituta stižu i ovakve izjave:


“Niti smo brojali do sada pronađene osobe po imenu i prezimenu, niti ćemo to raditi ni u narednom periodu. Svaku informaciju, to je jedan takmičarski duh između istražitelja", rekao je Mujo Hadžiomerović. predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH.


Ako je to za bh Institut takmičenje i igra, za porodice nestalih Srba i Republički centar nije. Dok iz Instituta tvrde da nestale ne gledaju kroz nacionalnost, statistika pokazuje drugačije. 4.100 – to je broj pronađenih lica od završetka rata do 2008. godine kada je proces traženja nestalih bio na nivou Republike Srpske. Kada je nadležnost prenesena na bh nivo, za 14 godina pronađeno je 260 lica. Današnjim događajem dodatno iritiraju i provociraju porodice koje traže svoje nestale.


“Ja to mogu isključivo da shvatim kao jednu provokaciju za srpske žrtve. Idite na teren tražite nestale, a nemojte da mitingujete ovdje po Banjaluci! Nažalost, očigledno ii z Banjaluke ovdje gradonačelnik podržava taj Institut koji godinama zanemaruje traženje nestalih lica srpske nacionalnosti", rekao je Milorad kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih.


Kada dajete legitimitet štetnom i sramnom djelovanju Instituta, to je kontinuitet izdajničke politike, kategorična je Snježana Novaković Bursać.


“Taj Institut već desetak godina ima potpuno nelegalnu upravljačku strukturu, da u njoj sjede i sada u Kolegijumu direktora predstavnici SDS-a i PDP-a, da je ta i takav Kolegijum potpisao sramni spisak na samo 17, kako su oni nazvali, građana Sarajeva stradalih na Kazanima, da je ta i takav sramni spisak poslužio za onaj još sramniji spomenik i da je, izgleda, zahvaljujući tom takvom spomeniku gospođa Benjamina Karić dobila na poklon od Draška Stanivukovića česmu u Banjaluci", rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.


Institut za traženje nestalih koči traženje Srba kako bi tom opstrukcijom spriječio procesuiranje počinilaca zločina, odnosno oslobodio njihove ubice od odgovornosti, poručuju iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.


Izvor: ATV

bottom of page