top of page

Dodik: Zatražiti finansijsku podršku od 20 milijardi evra

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je odluku šefova vlada i država EU da BiH prepoznaju kao kandidata za članstvo u EU, ističući da će predložiti svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra.


foto: ATV


"To bi nam omogućilo da, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, do 2027. godine naše zakone, standarde i institucije uskladimo s onim u EU. Sve drugo je šarena laža", naveo je Dodik na "Tviteru".


On je naglasio da je 20 godina od "velikog" solunskog obećanja o članstvu EU potrošila u praznim pričama i šarenim lažama.


"Vrijeme je da Evropska unija i mi u BiH i entitetima, zajedno i kao partneri, na obostrano zadovoljstvo finaliziramo ovaj proces. S tim ciljem predložiću svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatražimo finansijsku podršku u iznosu od 20 milijardi evra", naveo je Dodik.


Lideri EU danas su BiH odobrili status kandidat za pridruživanje evropskom bloku.


Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima - Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini - u prosecu pridruživanja, koji može da traje godinama i obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.Comments


bottom of page