Dodik: Zakon o zaštiti jezika i pisma važan, kao i dan na koji se donosi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važan zakon o zaštiti, očuvanju i primjeni jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, kao i datum na koji se donosi.Dodik vjeruje će Prijedlog ovog zakona o kojem na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske raspravljaju poslanici na kraju biti usvojen jednoglasno, osim nekoliko glasova Bošnjaka.


Govoreći o raspravi, Dodik je rekao da se dešava uobičajena situacija kada minimalan broj poslanika pokušava da zloupotrijebi institucije, otvarajući iste teme na isti način, bez obzira na zvaničnu temu.


"Umorni smo od njih, jer su potpuno prazne njihove priče. Slušali smo ovdje kako je kolabiralo zdravstvo i obrazovanje, mada svako ko je normalan vidi da se ovdje obrazovanje održava. Ima problema zbog pandemije, ali sistem funkcioniše i plate se isplaćuju redovno", rekao je Dodik novinarima.


On je naveo da oni koji kritikuju i govore da ništa ne funkcioniše istovremeno sjede u zgradama koje je izgradila Vlada Srpske, te su završili to isto obrazovanje koje kritikuju.


"To je u ovom važnom trenutku za Republiku Srpsku bilo nepotrebno. Trebalo je da se svi dostojanstveno okrenu isključivo ovom zakonu i da ga podrže. To je nacionalna odgovornost, sve ostalo je karikatura", rekao je Dodik.


On je dodao da je očekivao da će se zasjedanje brzo završiti, jer je nacionalni konsenzus oko toga postignut i u tom pogledu nema bilo kakve druge teme.