Dodik: Zahtjev Tužilaštva BiH o hrvatskim generalima je podvala

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nije obaviještena o zahtjevu Tužilaštva BiH prema Hrvatskoj u vezi sa ispitivanjem odgovornosti hrvatskih generala zbog akcije "Bljesak", ali da smatra da je to podvala."To je stvar tužilaštva, to sve previše kasni, neki od njih su umrli, nisu živi. Mi nismo ni obaviješteni o tome, niti bilo šta znamo o tome", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.


On je dodao da je apsolutno jasno da Sud i Tužilaštvo, takvi kakvi su nelegalni, još pokušavaju da legalizuju stvari, ali da je "to je jedna klackalica u kojoj se ništa neće desiti".


"Mi treba ovdje da se izjašnjavamo `za` ili `protiv`. Ja nemam povjerenja u Sud i Tužilaštvo ni u čemu, pa ni u tome. Mislim da je i ovo podvala. Jer, postavlja se logično pitanje - zašto to niste uradili prije pet, šest, 10 godina? Šta sada radite, o čemu se radi? Koliko znam, sa one liste tri generala su već mrtva", rekao je Dodik.


Kada je riječ o nedavnom sastanku rukovodstva i opozicije Republike Srpske u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dijelom opozicije u Srbiji, Dodik je rekao da prisustvo i tog dijela opozicije Srbije može da doprinese srpskom jedinstvu.


On je istakao da su Srbi važan narod na Balkanu i da je prisustvo srpskog naroda u Republici Srpskoj svakako važna tema koja treba da bude uvijek na dnevnom redu, te zahvalio što je Vučić pozvao opoziciju u Srbiji da prisustvuje tom sastanku.


"Mislim da su pogriješili oni koji nisu bili prisutni. Ali, to su više animoziteti u okviru Srbije. Primarno je bilo da se razgovara na tu temu. Ovako su nam /oni koji nisu prisustvovali sastanku/ poslali poruku da naprosto njih ne zanima Republika Srpska", rekao je Dodik.


On je naveo da su predstavnici opozicije Srbije koji su prisustvovali sastanku poslali poruku da razumiju poziciju Srpske, da treba čuvati jedinstvo i da se treba suprotstaviti nametnutim odlukama, te da su svi bili korektni, na čemu se svima zahvaljuje.


"A ovi koji nisu došli, oni su nam poslali u stvari poruku da ih se uopšte ne tičemo, da smo mi za njih nešto daleko, nebitno i da oni imaju svoje agende u kojima u budućnosti nije na dnevnom redu Republika Srpska", rekao je Dodik.