Dodik: Zahtjev Džaferovića još jedan doprinos potpunoj konfuziji BiH

Zahtjev Džaferovića upućen Šmitu da smijeni Dodika još je jedan doprinos potpunoj konfuziji BiH, kaže za ATV srpski član Predsjedništva BiH.


,,Još jedan doprinos potpunoj konfuziji BiH. Zemlji koja je od početka formiranja Dejtonskim sporazumom iziskivala veliku međunarodnu intervenciju koja nije pomogla da se ona stabilizuje. Sada je ona u potpunom rasulu u pogledu funkcionisanja u kojem svako pokušava da na brz način pribavi velike koristi, pa tako i gospodin Džaferović koji misli da je dovoljno da je on neki veliki predsjednik pa da sad svi treba da strepe od njegove misli i zahtjeva. Doprinos je tome da osobu koja se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koja nije izabrana legalno, poziva da primjeni opet lažna bonska ovlašćenja i sve je to lažno kao što je i BiH lažna", kaže Dodik za ATV.


,,BiH nema visokog predstavnika. Ako želi da ima on mora da bude imenovan rezulucijom Savjeta bezbjednosti. Ponavljamo to uporno, neki to izbjegavaju iz svojih političkih razloga kako bi očuvali jednu lažnu predstavu. Lažna predstava o svemu, glumljenje države koje nema. Svemu doprinosi činjenica da dovode čovjeka koji može da bude stručan, ali ne može da bude lažni visoki predstavnik. Nemam ništa protiv njegovih ličnih karakteristika i osobenosti, ali ne može da bude visoki predstavnik i ne možemo mi da mu damo taj status zato što je Republika Srpska potpisnica Aneksa 10 gdje je predviđeno da se visoki predstavnik imenuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti. Ako mi legalizujemo tu nelegalnu praksu, onda prihvatamo da nismo strana u međunarodnom ugovoru, nego da smo objekt koji izvršava šta drugi žele", kaže Dodik.


,,Muslimani su sve vrijeme ispostavljali zahtjeve visokim predstavnicima koje su oni za njih ispunjavali. Tako je i ova priča o nametnutom Inckovom zakonu, koji on i nije mogao da nametne jer je to antiustavno, nelegalno. Ali oni su napravili takav koncept gdje postoji visoki predstavnik, Ustavni sud gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i zajedno rade na tome da pokriju sve što je nezakonito. Teško se boriti protiv toga, ali to ne znači da treba da prihvatimo to da traje vječito i da se u tom pogledu ne borima. Politička iskustva iz biografije Šmita su bile presudne da on ne uleti u glupost koju Džaferović pokušava da nametne", poručuje Dodik.


O čemu je još govorio srpski član Predsjedništva BiH u emisiji Direktno pratite od 20 časova na programu ATV-a i portalu.