Dodik za „Velt“: Njemačka ministarka Berbok nema pojma o našem životu


Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da nova ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, koja mu želi uvesti sankcije, nema pojma o životu u BiH.Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da nova ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, koja mu želi uvesti sankcije, nema pojma o životu u BiH.

„Znam šta znači početak mandata. I da nova ministarka ima svoje ambicije. Vaši zahtjevi su djelimični. Čini mi se da to ne odgovara njemačkoj demokratiji. Zašto bi Nemačka, ili bilo koja druga država – trebala da vlada našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima“, rekao je Dodik u intervjuu za „Velt“. Berbok je član stranke Zelenih, koja nije najveća u Njemačkoj, a Dodik smatra da je njoj možda potreban brz uspjeh.


„Na funkciju sam izabran sa 60 odsto glasova. A ministar predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto da postigne. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikada nije bila ovdje. Ona bi trebalo da razgovara sa nama“, rekao je Dodik.


U ovom razgovoru Dodik je govorio i o visokom predastavniku u BiH, te rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Savjet bezbjednosti UN-a.


,,Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Šmit mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik", kaže Dodik.