Dodik: Vučić posvećen odbrani Kosova i Metohije

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno posvećen odbrani Kosova i Metohije i da nije spreman da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.


,,Verujem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Spreman je da razgovara o normalizaciji, ali nije spreman niti ćete od njega čuti da izgovori riječi o priznanju Kosova kao nezavisne države, to se od njega sigurno neće čuti’’, rekao je Dodik.


Dodik, koji je u nedjelju, 27. juna, na Pešterskoj visoravni prisustvovao vježbi Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021", ocijenio je da je ovo bila dobra pokazna vježba sposobnosti Vojske, a time i Srbije.


,,Dakle, ako nemate stabilnost u političkom i ekonomskom smislu, ne možete imati ni stabilne oružane snage. Svedoci smo ovih posljednjih sedam, osam, 10 godina da je Srbija stabilizovala svoju ekonomiju i da je stabilizovala svoj politički sistem, što je stvorilo uslove da se stabilizuje i sama organizacija vojske’’, rekao je Dodik u intervjuu za portal "Iskra".


On je istakao da je rezultat svega toga visoka osposobljenost i odgovornost, kao i taktička, strateška i moralna odgovornost.


Dodik je naveo da je ova vježba na najbolji način pokazala da Srbija ima veoma dobru i moćnu odbrambenu vojnu strukturu.


,,To nije armija koja se sprema za napade, to je armija koja je spremna za odbranu. Ne samo Srbije, nego i srpskog naroda kako je to rečeno u strategiji koju je usvojila Skupština Srbije prije dvije-tri godine, kada su rekli da je interes zaštita srpskog naroda i u regionu, kao glavni cilj i same Srbije’’, rekao je Dodik.


On je naglasio da je iz tog razloga radostan, kao čovek koji predstavlja Republiku Srpsku.

Dodik je ukazao na činjenicu da je istorijski poznato da u kontinuitetu svi oni koji dijele ovaj prostor žele da Srbija bude što je moguće slabija i da je tek onda ona važna za njih.


,,A, Srbija je sada moćna i snažna ekonomski i politički. Sve to dobija na značaju kad uzmete sve čemu je Srbija bila izložena posljednjih 20-30 godina, od raspada bivše Јugoslavije, a ništa bolje nije bilo ni u bivšoj Јugoslaviji. Cilj je bio da Srbija bude rasparčana, da bude slaba. A, imate istorijska područja koja su činila Hrvatsku recimo, kao što su Istra i Dalmacija, i nikome nije palo na pamet da napravi od toga autonomne pokrajine. Prema tome, sve je to u nekom kontinuitetu slabljenje srpskog korpusa. Ako nemamo snage, snažnu državu onda nemamo ni snažan korpus’’, rekao je Dodik.


On je poručio da su Srbi naučili da za njih nema slobode bez jake države.


,,Da smo imali državu i da na prostoru današnje Republike Srpske nije bilo NDH, ne bi bilo ni Јasenovca’’, poručio je Dodik.


Izvor: RTRS