Dodik: Vojska Republike Srpske je narodna i odbrambena


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.- Јedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske - rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.


On je na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni "Kozara", povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.


- Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog djelovanja jeste odbrana života, vjekovnih ognjišta i materijalnih sredstava - naveo je Dodik.


Dodik je istakao da je pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.


Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.


Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.