top of page

Dodik: Vojska branila slobodu srpskog naroda, opasnost nije nestala

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tokom obraćanja u kasarni "Kozara", povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, da je formiranje vojske bio način da se odbrani sloboda srpskog naroda koji je u prošlosti doživio veliko stradanje."Svi ratovi vođeni su za slobodu našeg naroda. Zato je formiranje vojske bio logičan slijed događaja. Vojska je narodna, patriotska, odbrambena i antifašistička", istakao je Dodik.


On je naglasio da je za srpski narod važan datum njenog formiranja.


"Nisam srećan što je došlo do ukidanja vojske. Mislim da su pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka oni koji na najbolji način baštine tradiciju naše vojske", rekao je Dodik.


On je istakao jda je odbranjena Republika Srpska, njena teritorija i institucije a nakon svih godina i potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušavali su da mijenjaju dokument i oslabe Srpsku.


"Taj mračni plan u kome su Amerikanci obećali muslimanima da potpišu sporazum a da će im kasnije pomoći da se BiH centralizuje zaustavljen je našim političkim odlukama", precizirao je Dodik.


On kaže da opasnost za Srpsku nije nestala, a da u prilog ne idu geopolitički događaji koji pojedini vide kao šansu da se uruši Republika Srpska.


"Ako Republika Srpska nema imovinu, onda nema Republike Srpske. Poručujemo da prihvatamo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećemo da budemo u antiustavnoj i antidejtonskoj BiH. Naša država je Republika Srpska i Srbija", naglasio je Dodik.


Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o Formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.


Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Comments


bottom of page