Dodik: Varhelji rekao da bi BiH mogla da ostane bez podrške investicionim aktivnostima

Varhelji je rekao da ukoliko mi ne učinimo funkcionalnim organe na nivou BiH u smislu njihovog rada da bi BiH mogla da ostane izvan paketa podrške investicionim aktivnostima EU, rekao je za ATV Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon što je sinoć održan sastanak komesara EU za proširenje Olivera Varheljija i šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera sa liderima SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA .


Dodik kaže da Varhelji ima dosta informacija o stanju u BiH i on je dosta posvećen da se to riješi.


,,Kod stranaca postoji uvjerenje da je BiH u najvećoj krizi do sada, što nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju", rekao je Dodik za ATV.


On kaže da neki misle da se ovo može lako riješiti, ali postoje problemi kada je u pitanju rad visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH.


,,U oba slučaja imamo ozbiljne probleme. Prvi je nametnuti zakoni visokog predstavnika koji su promijenili politički sistem u BiH i učinili taj sistem antiustavnim. Drugo je odluka Incka koji je nametnuo određeni zakon, a s druge strane to je permanentno djelovanje tzv. Ustavnog suda na neustavnim osnovama koji je donio neke odluke vezane za imovinu tvrdeći da imovina koja je neprekosnoveno dodijeljena entitetima nakon Dejtonskog sporazuma i Ustava, treba da se ponovo odlučuje o toj imovini na nivou BiH na taj način dajući do znanja da je to imovina koja pripada BiH, što naravno nije tačno", rekao je Dodik.


Ono što može da deblokira svu ovu situaciju je da se riješe ta dva pitanja.


,,Mi smo predložili da to oni koji su nametnuli to i povuku i da nakon toga možemo da razgovaramo u Parlamentu BiH o eventualno nekim novim zakonskim rješenjima", rekao je Dodik.


Istakao je da su neki ljudi u haškom sudu individualno presuđeni za zločin koji su oni okarakterisali kao zločin genocida, ali da nema univerzalne odluke o tome da je to krivica ili da bi moglo da bude korišteno u bilo kojim svrhama da se kolektivno osudi bilo ko.


,,To je stvar koja je delikatna i koja mora biti riješena", kazao je Dodik dodajući da ukoliko se ova pitanja ne riješe da će BiH ostati u zastoju.