top of page

Dodik: Važno je da Rusija nastavlja da uvažava mišljenje Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio sa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon sastanka u Kremlju i poručio da su razgovarali o važnim energetskim temama i projektima za Republiku Srpsku.

,,Ovo je bio važan sastanak, zahvalan sam predsjedniku Putinu. Razgovarali smo o temama koje su i ranije bile prisutne, ali i onima koje su u međuvremenu iskrsle. Ono što je važno su energetska pitanja. I ovoga puta je potvrđena dobra saradnja nas i Gasproma i imamo na najvišem nivou podršku Ruske Federacije. Putin zna da smo već nekoliko puta pukušali na Predsjedništvu BiH da dobijemo odluku da se pređe granična linija, ali to nisu prihvatili Džaferović i Komšić. To je ključno pitanje, određen je iznos novca i projekti. Prije nekoliko dana su bili u Banjaluci predstavnici Gasproma koja je obilazila trasu i nekoliko lokacija je određeno za izgradnju termoelektrana. Političko Sarajevo griješi ako zaustavlja takve projekte, ali mislim da ćemo u narednom periodu uspjeti to da riješimo. Putin je informisan da je to jedini problem koji treba da riješimo", rekao je Dodik za ATV.


Razgovarali su i o Žurbežnjeft kompaniji koja više od deceniju radi na prostoru Republike Srpske.


,,Oni žele da grade gasnu elektranu na prostoru rafinerije, rekao sam da i mi to želimo. U tom pogledu apsolutno mislim da smo postigli visok stepen saglasnosti. Razgovarali smo o i gradnji gasovoda kroz Srpsku. Ruski partner je na to spreman. Impresioniran sam činjenicom da je Putin informisan o svemu. Poseban aspekt je bio razgovor o izgradnju rusko-srpskog hrama. Prenio sam pozdrav i našeg vladike. Za nas je to važno da to bude zajednički projekat Rusije i Republike Srpske", rekao je Dodik.


Dodik ističe da svi koji dođu u Banjaluku mogu da vide kako napreduju radovi na hramu. On ističe da se razgovaralo i o drugim elementima kulture, kao što je izučavanje ruskog jezika.


,,Republika Srpska će ostati u fokusu pažnje na najvećem nivou, vezano i za razgovore u UN-u. Razgovarao sam i o misiji Altea, Putin se slaže da to treba da se produži u modalitetu i na načinu kako je to bilo do sada. Ako ne bude nekih skrivenih dodavanja, neće biti problema da se misija produži. Ako je do misije Altea, ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata i slično'', dodaje Dodik.


,,Zahvalan sam Putinu što je spriječio prije nekoliko godina Savjet bezbjednosti da na prijedlog Velike Britanije proglasi Srbe genocidnim narodom u prošlom vijeku. To nisu uradili ni sa Nijemcima, ali pokušali su sa nama. Ono što je bezobrazno sa stranama Britanaca je njihovo očekivanje da se sada solidarišemo sa njihovim sankcijama Rusiji. Pa kakvi bi bili ljudi, gdje je smisao svega? Bez obzira što neki u BiH, prije svega muslimani nastoje da prikažu da su donijeli neke sankcije, one nigdje ne funkcionišu jer nema odluke zajedničkih organa i nisu formalizovane u tom smislu. Druga je stvar što zapad uzme nekog Svena Alkalaja pa ga doživljava ozbiljno, ali kada dođe do realizacije, takvih odluka nema. Naprosto, ta situacija je dodatno podijelila BiH i dovela je u poziciju da ne funkcionišu ni zajedničke institucije. Mislim da je najvažnije da smo ostali neutralni po pitanju toga i važno je da će Rusija nastaviti da uvažava ono što Republika Srpska misli u gotovo nemogućim okolnostima, okružena stalnim pritiscima i unutrašnjim podmetanjima", rekao je Dodik.


Izvor: ATV

Comments


bottom of page