Dodik: Važno da se na Samitu nesvrstanih čuo stav Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno što su se na Samitu nesvrstanih u Beogradu čuli stavovi Republike Srpske i da je ovaj skup bio prilika da u obraćanju kaže da je BiH zemlja neslobode, protektorata SAD, jednog broja evropskih zemalja, Japana i Kanade, te da te zemlje ruše sistem UN.


Dodik je rekao da je imao priliku da kaže da su te zemlje dio nelegalnog Savjeta za implementaciju mira, koji je nametao određena rješenja i davao podršku opet nelegalnom visokom predstavnika, koji se upustio u zakonodavnu i ustavnu materiju.

,,Ovo je bila prilika da kažem da te zemlje ruše sistem UN da im nije potrebna dozvola Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje svakog visokog predstavnika, što je ovaj put izostalo i da oni pokušavaju da nametnu čovjeka koji, opet, blefira da je on neki visoki predstavnik i da ima neku moć", izjavio je Dodik novinarima u Beogradu u pauzi Samita.


Prema njegovim riječima, to govori da BiH, ako želi da bude zemlja, mora prvo da se oslobodi međunarodnog tutorstva i da postane slobodna, a da se narodima, ljudima, građanima unutar BiH dozvoli da dogovore kakva je BiH moguće.


,,Sve drugo vodi u raskol i to sam veoma jasno rekao da je BiH pred raspadom i da to, ovi koji drže protektorat i upravljaju time pokazuju sve veću nervozu i pokušavaju raznim prijetnjama sankcijama, a vjerovatno će uskoro početi da prijete i grubom silom", istakao je Dodik.


On je dodao da je to svojstveno velikim, arogantnima, koji misle da je sve dopušteno i zato je bilo važno da se to kaže zemljama koje dijele vrijednosti Pokreta nesvrstanih, jer su mnoge od njih veoma zavisne od velikih sila.


Dodik je podsjetio da je u obraćanju na samitu govorio i o tome kako je sistem međunarodne solidarnosti bukvalno propao na početku pandemije virusa korona, da su velike zemlje gledale samo sebe, a male natjerale na gotovo haotičnu potragu za medicinskog opremom i sredstvima u to vrijeme.


,,Vidim da je to iskustvo i svih drugih zemalja, svi predstavnici vlada i ministri upravo ističu tu dimenziju jednog haosa, a to se kasnije prenijelo i na vakcine. To je bilo potrebno ovdje reći, podijeliti i biti dio značajnog dijela zemalja koje imaju slično iskustvo", naveo je on.


Dodik je rekao da je razgovarao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, koji je vodio prethodno zasjedanje Generalne skupštine i koji ima ambiciju da ova skupština ima daleko veći značaj nego do sada.


,,Njegova impresija je da je neophodno u vremenu ovakve nestabilnosti apsolutno jačati globalnu organizaciju UN, s čime se sam se saglasio", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.


Dodik je napomenuo da će održati, na marginama samita, niz bilateralnih susreta sa ministrima zemalja Nesvrstanih, između ostalog sa predstavnicima Iraka i Azerbejdžana.

On je rekao da je Pokret nesvrstanih preživio 60 godina sa većim ili manjim uspjehom, ali postoji, što govori o tome da osnovni principi tog pokreta važe i danas.


,,To se desilo u vrijeme borbe za samoopredjeljenje naroda i pravljenja novih država koje nisu bile prihvaćene od dosadašnjih svojih zavojevača i to je bilo vrijeme u kojem se promovisala sloboda kao imperativ svega", dodao je on.