Dodik uvjeren da će set zakona biti sačinjen od 20. do 25. oktobra

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvjeren je da će od 20. do 25. oktobra biti sačinjen set zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Srpskoj o kojima će se izjasniti Narodna skupština Repubike Srpske.Dodik je naveo da se zakoni pripremaju i da će o toma danas biti sačinjen presjek na sastanku u Banjaluci.


Na pitanje šta bi se dogodilo kada bi Kristijan Šmit ili Savjet za provođenje mira /PIK/ povukli izmjene i dopune Krivičnog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Icko, Dodik je odgovorio da je i Ustavni sud BiH u međuvremenu donio neprihvatljivu odluku o kojoj će se na jednoj od narednih sjednica izjasniti Narodne skupštine Republike Srpske.

On je odbacio tvrdnju da je BiH u nekoj vrsti blokade, jer je on učestvovo u radu Predsjedništva, ali da su rezultati neka druga priča.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da zagovara nastavak sadašnje politike sve dok se situacija potpuno je raščisti, ali je napomenuo da, kada neko iz međunarodne zajednice govori o namjerama da se napravi funkcionalna BiH, to isključivo znači da rezultat bude muslimanska BiH i nefunkcionalna.


Srpski član Predsjedništva smatra da se iz sadašnje situcije može izaći jedino razgovorima, a da se do smirivanja tenzija jedino može dovesti da se modifikuju određena rješenja koja su problem i Hrvatima i Srbima.


Dodik je ponovio da je Ustav jasan da se BiH sastoji od dva entiteta i da sve ono što nije izričito dato BiH u nadležnost pripada entitetima.

Odbacio je i odbacio optužbe novinarke da izaziva tenzije kad Bošnjake naziva muslimanima ističući da mu nije namjera bilo koga da vrijeđa.

,,Dok vi budete skrnavili Republiku Srpsku iz Federacije BiH i pisali da je ona šumska, ovakva ili onakva, šta očekujete da se mi drugačije ponašamo? Ne želim da vas uvrijedim, odrastao sam u društvu u kojem su postojali muslimani, Srbi i Hrvati, bez negativne konotacije", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je potpuno trijezan i stabilan, da alkohol ne upražnjava i odbacio optužbu novinarke da je pod dejstvom alkohola.

,,Potpuno sam trijezan i stabilan. Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u kabinetu", dodao je Dodik.