Dodik: Uvijek ću osporavati kršenje Dejtonskog sporazuma

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da muslimani hoće da natjeraju ostale u BiH na promjene političkog sistema u građanski u kome bi "dramatična" manjina bili Srbi i Hrvati, te poručio da će uvijek osporavati kršenje Dejtonskog sporazuma.


"Poštujte slovo Dejtonskog sporazuma. Ja nikada nisam osporio naše prisustvo u BiH u skladu sa slovom Dejtonskog sporazuma, a osporavaću uvijek kršenje Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik za RTRS.

On kaže da je na sastancima sa zapadnim diplomatama tokom prethodnih sedmica zastupao interese Republike Srpske.


"Ja sam ovdje zadužen za ovaj narod. Da smo popustili i dali da unište Dejtonski sporazum nas ovdje ne bi bilo", rekao je Dodik.


Govoređi o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u BiH, Dodik je rekao da u BiH postoji problem zbog činjenice da jedan narod ne može da izabere svog predstavnika nego tog predstavnika bira drugi narod.


"Lider HDZ-a BiH Dragan/ Čović je potpuno u pravu. Ova zemlja je zemlja tri konstitutivna naroda, to piše u Ustavu. Konstitutivni narodi moraju da budu izraženi kroz sve procedure i kroz sve sisteme. Hoćete da kažete da to što je /član Predsjedništva BiH Željko/ Komšić izabran nije zloupotreba? Svi kažu da jeste", rekao je Dodik.


On je dodao da smatra da je fer i pošteno da se Hrvatima omogući da hrvatski narod vidljivo izabere koga želi.


"To ne znači da on mora da bude Hrvat, ali pravo naroda da izabere mora da postoji", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH ističe da je budućnost Republike Srpske i srpskog naroda dobra i poručio da će nastaviti sa političkom borbom koja je ključna za opstanak srpskog naroda zbog opasnosti koje dolaze sa strana.