Dodik: Uspješan sastanak sa HDZ-om, privesti kraju priču o izbornoj reformi

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da je danas bio uspješan sastanak predstavnika ove partije i koalicionih partnera sa HDZ-om.Dodik je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu rekao da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH.

"Ova kriza nije ništa novo, ona je posljedica nametnutog Inckovog zakona. Pokušali smo da razgovaramo. Treba privesti kraju priču o izbornoj reformi. Ne razumijem zašto je u Federaciji jedan ograničen sistem. Naprosto, moj prijatelj Čović uvijek pokazuje optimizam, ali mislim da ima mnogo onoga da će neko nekoga prevariti", rekao je Dodik.


Istakao je da se nije razgovaralo da bi se jedan narod stavio u podređen položaj u odnosu na neki drugi.


"Nismo razgovarali o bilo čemu što bi Bošnjački narod stavio u nezavidnu poziciju. Ne razumijem zašto FBiH već 10 godina ne prihvata jedan sistem, koji treba da svaki narod bira svoje članove Predsjedništva. Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu da Bošnjake stavimo u nepodređen položaj. Sastanak je bio uspješan", rekao je Dodik.


Govoreći o CIK-u, Dodik kaže da je izabran nelegitimno i netransparentno.


Dodao je da je legitimno predstavljanje i pravo konstitutivnih naroda polazna tačka za bilo koje razgovore.


Dodik je istakao da u pogledu Federacije BiH, on neće kočiti nikakve pregovore. Međutim kada je je riječ o pojedinostima na nivou BiH, Dodik kaže da neće biti rješenja problema dok se ne riješi CIK, odnosno njihov nelegitimni izbor.


Komentarišući izjave predstavnika međunarodne zajednice Dodik kaže da je njihovo miješanje nemjerljivo i neograničeno dok u isto vrijeme, kako kaže Dodik, govore da strane u BiH trebaju same da se dogovore.


Više na: https://www.facebook.com/watch/?v=909122713055487

Recent Posts

See All