"Dodik uspio da Srpska ne bude samoposluga za strance"

Kolumnistkinja "Nedeljnika" LJiljana Smajlović ocijenila je da niko više ne misli da je Republika Srpska samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće, te da misli da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uspio u tome."Republika Srpska šalje poruku - ovo je naših prvih 30 godina, ako smo opstali tri decenije opstaćemo i dalje", rekla je ona.


Na pitanje šta misli o Dodikovoj poruci da mu je važno da ljudi osjete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće odgovara, Smajlovićeva je za RTS rekla da misli da je Dodik u tome uspio.


"Dodik je počeo kao čovek koji hoće potpuni raskid sa ratnim razdobljem, a sada gledamo kako pokušavaju da ga tretiraju kao da je Radovan Karadžić, kao da je on kriv za sve što je ikada bilo pogrešno u BiH. Tako da, bilo je vremena kada je bio zapadni čovek, sada je čovek otpora prema Zapadu. I mislim da je uspeo u tome, mislim da niko više ne misli da je Republika Srpska samoposluga", ocijenila je Smajlovićeva.


Ona je navela da postoji simbioza Beograda i Banjaluke i da je to tako ko god da je na vlasti, te dodala da se ta simbioza mijenjala u zavisnosti od toga koliki je pritisak Zapada i koliki je otpor prema Zapadu, ali ta simbioza će ostati.


Smajlovićeva je istakla da je prijatno iznenađena da je Republika Srpska opstala, te da pretpostavlja da su njeni građani danas veoma ponosni i zadovoljni.


Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da Republika Srpska ima svjetliju budućnost nego što se čini, te podsjetio da proslavi 30 godina njenog postojanja prisustvuju predstavnici Kine i Srbije, a da Srpsku podržavaju i neke članice EU poput Mađarske.


"Republika Srpska je u svakom slučaju mnogo stabilnija i jača nego što je bila. NJen najveći problem je demografsko propadanje, a to je problem svih država", naveo je Marković.


On smatra da sankcije koje su SAD uvele Dodiku nemaju značaj, te da su ih uveli "jastrebovi iz devedesetih" koje je pregazilo vrijeme.


Marković je ocijenio da je muslimansko-hrvatska koalicija rasturena, te napomenuo da Hrvati neće podržavati unitarnu BiH, jer takozvana "građanska Bosna" znači BiH u kojoj dominira samo jedan narod.