top of page

Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku donio slobodu za sve narode


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 21. novembar 1918. jedan od svjetlijih datuma u istoriji Banjaluke i srpskog naroda, te da je ulazak srpske vojske u ovaj grad značio slobodu za sve narode na ovom području.
Dodik je naglasio da srpski narod mora i treba da njeguje tradiciju obilježavanja velikih istorijskih događaja.


"U Banjaluci se danas klanjamo sjenima oslobodilaca iz Prvog svjetskog rata. To je naša sveta dužnost prema precima koji su oslobodili ovaj grad i to mora da se zna, da stalno podsjećamo na ovu istorijsku činjenicu. Nakon dugo vremena, Srbi su se vratili svom nacionalnom i državnom pitanju, danas smo integrisani, te Republika Srpska i Republika Srbija zajedno obilježavaju značajne događaje iz naše istorije", rekao je Dodik za Srnu.


Jedan od tih značajnih događaja za srpski narod, rekao je Dodik, svakako je i 21. novembar 1918. godine datum kada je oslobođena Banjaluka u Prvom svjetskom ratu.


"Poslije pet vijekova okupacije i ropstva srpski narod je konačno dočekao slobodu. Sloboda je došla u Banjaluku i 22. aprila 1945. godine, nakon četiri godine fašističke okupacije, a zatim se ponovo morala braniti i odbraniti u periodu od 1991-1995. godine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu", naveo je Dodik, ukazavši na veliku žrtvu koju su Srbi kao slobodarski narod podnije u proteklim ratovima.


On je naglasio da bi mlade generacije kroz istoriju trebalo da nauče i da nikada ne zaborave borbu srpskog naroda za slobodu, čija je cijena samo u Prvom svjetskom ratu bila 1,3 miliona poginulih Srba.


U Banjaluci će danas, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, biti obilježene 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.


Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.


Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.


U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

bottom of page