top of page

Dodik: Ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti, kao i da je stav Srpske jasan bez obzira na silne rezolucije, deklaracije i zauzimanje stavova.


foto: ATV


"Vratite zemlju na ustavnu strukturu. Ako nije na ustavnoj sturkturi, ona neće opstati", rekao je Dodik novinarima u Gacku, komentarišući rezoluciju Organizacije islamske saradnje o BiH u kojoj se, između ostalog, odbacuju zaključci, izjave i aktivnosti kojim se "potkopavaju nadležnosti BiH".


Dodik je naveo da očigledno svi imaju pravo da govore o BiH, dok samo Republika Srpska navodno ne smije reći šta misli.


"Moram da kažem da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti. Džaba im islamske deklaracije, džaba im deklaracije EU, džaba im američka administracija", poručio je Dodik.


U rezoluciji koju je usvojila Organizacija islamske saradnje ohrabruju se evropska i evroatlantska perspektiva BiH, hitnost sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i daje podrška aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona.


U dokumentu, koji je usvojen na prijedlog Turske, odbacuju se "svi zaključci, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti BiH, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica".


OTIMANJEM IMOVINE SRPSKOJ, POKUŠAVA SE PRIBAVITI SUVERENITET BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da suverenitet imaju entiteti, a ne BiH, te da se on pokušava pribaviti BiH otimajući imovinu Republici Srpskoj.


Dodik je, komentarišući jučerašnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su bile tačke koje se miješaju u unutrašnje stvari Republike Srpske, poput izmjena Krivičnog zakona u vezi sa suverenitetom BiH i rezolucija u vezi sa slobodama u Srpskoj, ponovio da BiH nema suverenitet, te da odluke donesene na zajedničkom nivou nemaju obavezujuću snagu za entitete.


"Ovo nije zemlja koja je napravljena na taj način, nego tako da su entiteti subjekti unutrašnjih ali i spoljno-političkih pitanja, a ne da zajednički nivo nešto nama naređuje. Nego mi naređujemo njima i tako će i ostati. Tako su prošli i ovi zakoni, tako je prošla i deklaracija i tako će proći i BiH", rekao je Dodik novinarima u Gackom.


On je istakao da se Republika Srpska zalaže da se BiH vrati u okvire Ustava.


"Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje prije svega nas. Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti, to je ono što govorimo uporno“, rekao je Dodik.


On je napomenuo da nije riječ o secesiji.


"Ovo nije secesija. Tražimo ustavnu zemlju, a ako je nema logično je da u njoj nećemo biti", poručio je Dodik.

Comentários


bottom of page