top of page

Dodik: U Srpskoj imamo dva praznika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dan državnosti Srbije i praznik Srba u Republici Srpskoj, te da Srpska, formirana 9. januara 1992. godine, i Srbija jesu dvije organizovane države srpskog naroda.


foto: ATV


Dodik je rekao novinarima u Beogradu da kad Srbija obilježava Dan državnosti to obilježavaju svi Srbi u svijetu, jer je to datum u kome je srpski narod prvi put nakon 400 godina ponovo rehabilitovao svoju državnost, ali i okvir u kome su Srbi mogli da organizuju svoj identitet i bore se za svoja prava.


"Ovo je jednako praznik i nas u Republici Srpskoj. I mi imamo dva praznika, jedan je 9. januar, što se tiče državnosti, i naravno, ovaj danas - Dan državnosti Srbije. Sa Srbijom obilježavamo kao naš zajednički praznik i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", rekao je Dodik, koji je u Predsjedništvu Srbije prisustvovao svečanom uručenju odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.


Dodik je istakao da je apsolutno važno te praznike zajednički obilježavati i ukazao da dobra praksa zajedničkog obilježavanja svih važnih praznike u Srbiji i u Republici Srpskoj relaksira ne samo odnose među političkim elitama, nego i među građanima, koji to žele da vidi.


Predsjednik Srpske napomenuo je da se Srbija ovog trenutka, za svoj Dan državnosti, nalazi u složenim međunarodnim okolnostima, a njeno rukovodstvo je izložena stalnim pritiscima.


"Tako je i Republika Srpska, za koju su neki davno predvidjeli kraj, ali, eto, nije im se desilo i ostvarilo. Ali oni nisu odustali da pokušavaju da Republici Srpskoj nametnu okvir u kome bi ona bila prazna ljuštura i predmet nezadovoljstva nas koji tamo živimo", rekao je Dodik.


Zato je, istakao je Dodik, važno imati svoj dan državnosti u Republici Srpskoj 9. januar.


"Nije to bezazlena priča, kako žele da nam pokažu, jer to se naprosto ne može mijenjati. To je nešto što se dogodilo, to nije nešto što se treba dogoditi pa da možete to da kreirate, nego se dogodilo - 9. januara 1992. godine - formirana je Republika Srpska i ona danas sa Srbijom predstavlja dvije organizovane države srpskog naroda na ovim prostorima", poručio je Dodik.


Srbija danas obilježava Sretenje - Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Comments


bottom of page