Dodik u posjeti Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetiće danas Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, povodom 28. februara, Međunarodnog dana rijetkih bolesti.Sastanku će prisustvovati i predstavnici Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.


Dodik je izjavio ranije da se u martu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske trebaju naći nacrti zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će dugoročno biti riješen problem nabavke lijekova, posebno onih skupih, za djecu oboljelu od rijetkih bolesti.


- Nakon što smo kao Republika osnovali Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i na taj način omogućili da svako dijete ima pristup dijagnostici i liječenju bilo gdje u svijetu ukoliko je potrebno, tako u narednom periodu kao Republika moramo obezbijediti i zakonski regulisati nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti - rekao je ranije Dodik.


On je naveo da ovo društvo i odgovorne institucije za ovu oblast moraju pronaći način da se prije svega djeci oboljeloj od rijetkih bolesti obezbjedi dostupnost lijekova, a roditelji poštede finansijskog opterećenja.