top of page

Dodik u Mauthauzenu: Sjećanje na stradanje ne može nestati

Sjećanje na stradanje ne može nestati i važno je što na groblju bivšeg logora Mauthauzen imamo veličanstvenu spomen-kapelu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodi, nakon što je prisustvovao osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji.


Dodao je da ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene našim stradalim precima postoji skoro 100 godina.


“Ova generacija je imala snagu da obilježi stradanje našeg naroda na ovom mjestu. Želim da se zahvalim i našim precima. Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo”, rekao je Dodik.


Identitet našeg naroda je vezan za Crkvu, naveo je Dodik.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković izjavio je nakon osveštanja Spomen-kapele Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu, na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila, da je ovo prvi put nakon 1918. godine da srpski stradalnici dobijaju svoj spomenik u Gornjoj Austriji.


Welaković se posebno se zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, episkopu austrijsko švajcarskom Andreju, sveštenstu i Srbima koji žive u Austriji što sad postoji, kako je rekao, ne samo kameni stub, nego i kapela u kojoj će se moliti sadašnje i buduće srpske generacije.


Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je Spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.


Služena je i Sveta arhijerejska liturgija.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je vijenac na centralni spomenik na Vojnom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.


Osveštanju Spomen-kapele i liturgiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selakovića.


Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, u Austriji, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

bottom of page