Dodik: U Iraku ima dosta prostora za angažman naših firmi

Srpski član Predsjedništva BiH sastao se danas u Beogradu sa sastao se sa ministrom spoljnih poslova Iraka Fuad Huseinom. Na sastanku se govorilo o saradnji Iraka i BiH, kao i međusobnim odnosima.Razgovarali smo o međusobnim odnosima Iraka i BiH, stanju u regionu. Upoznat sam sa činjenicom da su juče u Iraku bili parlamentarni izbori, da je situacija stabilna. Oni su zemlja koja je razrušena u sukobima i sada im je cilj da obnove partnerstvo sa mnogim firmama i zemljama sa prostora bivše SFRJ. Oni raspolažu sa značajnim potencijalom koji mogu da iskoriste upravo za infrastrukturnu obnovu. Razgovarali smo o mogućnostima da se to desi, Irak i BiH nemaju nešto razvijene odnose iz poznatih razloga. Tamo su bili sukobi kao i u BiH. Dolazi vrijeme obnove i mislim da tu ima prostora za angažman naših firmi", rekao je Dodik i dodao:


"Čajevac iz Banjaluke je tamo imao dosta svojih poslova kao i Energoinvesti. Postoje i danas firme u BiH i Republici Srpskoj koje mogu to da rade. Razgovarali smo o tome kako uspostaviti kontakte i nastaviti saradnju".


Sinoć je Dodik razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i upoznao ga o aktuelnim dešavanjima u BiH.


On je napomenuo da na Samitu neće iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nije u Beogradu u ime BiH, nego kao srpski član Predsjedništva.


Skup se održava na Beogradskom sajmu, a učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova.