Dodik: U institucije BIH ćemo se vratiti kad se riješi problem zbog kojeg smo otišli

Srpski predstavnici se vraćaju u zajendičke institucije tek kada se uklone problemi zbog kojih su otišli. Dok se ne izmijeni sporni Inckov zakon, kaže srpski član Predsjedništva BiH, odluke na bh. nivou će se donositi samo kada je u pitanju interes Republike Srpske. Milorad Dodik kaže i da nije bilo nikakvih naredbi iz Srbije, te da opozicija Srpske zloupotrebljava zabrinutost Aleksandra Vučića.


„Dobro bi bilo da još jednom pročitaju tu zajedničku izjavu. Jedna zabirnutost i jedan intees da predsjendik Vučić vodi računa i da je zainteresovan za pitanja koja se ovdje dešavaju, pokušavaju sada da je iskoriste i zloupotrijebe. Naravno pokušavajući da naprave atmosferu da je sve to gotovo ili definitivno urađeno“, rekao je Dodik.

Opozicionarima se ne dopada kako probleme rješava Milorad Dodik, ali ne znaju ni kako bi ih oni rješavali. Dodik ih podsjeća da interese Srpske nisu branili ni onda kada se u Parlamentarnoj skupštini BiH glasalo za smjenu ministra odbrane BiH.


„Govorim o učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH. Mi smo potvrdili stav da je Nardona skupština Republike Srpske jedino mjesto gdje bi trebalo da se donese odgovorajuća odluka“, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.


„Kada smo tražili da se zbog ukidanja vježbe Podžić smijeni, opozicija nije došla u Parlament BiH. A sada bi očigledno. Mogu da uđu, slobodno neka idu. Mi ćemo razmatrati sve alternative i varijante i o tome ćemo donositi zajedničke odluke ovdje u Republici Srpskoj“, kaže Dodik.


Rješanja za BiH nazire Kristijan Šmit. Najradije bi da iz političkog života isključi Milorada Dodika. Šmit, kaže Dodik nema legitimitet da bilo šta uradi.

„Da je velika sramota i za taj dio Zapadnog svijeta što stoji iza jednog takvog luzera da se lažno predstavi. Koliko sam vidio njemu je najvažnije da se smijeni Milorad Dodik, pa valjda misli da će ga neko prihvatiti. Republika Srpska ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove. Ne smije prihvatiti one koji pokušavaju da se nametnu, a nisu“, izjavio je Dodik.


Dodik poručuje i da predstavnici SAD-a Gabrijel Eskobar i Erik Nelson lažu da su nedavne sankcije SAD-a koje su mu uvedene, već dale efekta.


Dodaje da ne posjeduje raučune niti imovinu u Americi.