top of page

Dodik u Briselu: Rat u Ukrajini ne utiče na BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je sinoć u Briselu da će šefu diplomatije Evropske unije Josepu Borrellu prenijeti stav da je BiH stabilna i mirna i da rat u Ukrajini ne utiče na nju ni na koji način, osim ekonomskog aspekta.“Što se tiče rata u BiH, to je danas veoma daleko. Mi imamo značajnih političkih problema u BiH, pripremamo se za izbore ali nismo uspjeli da provedemo izbornu reformu zbog čega postoji osnovano nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda. Takođe, imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika koga nije imenovao Savjet bezbjednosti i sve to pogoršava situaciju u BiH”, naveo je Dodik.


Uoči večere koju je za lidere sa Balkana organizovao Borrell u Briselu, Dodik je izjavio novinarima da treba učiniti sve da se sačuva stabilnost i mir u BiH, a da se kroz politički dijalog unutar subjekata u BiH riješe problemi koji su prisutni.


“Tu EU svakako može pomoći jer je ona naš značajan faktor saradnje, ali isto tako treba spomenuti da imamo i mnogo problema koji su posijani u prošlosti od institucija EU, a koji sada dolaze na naplatu u BiH u političkom smislu”, naglasio je Dodik.


On je ponovio da ukrajinska kriza utiče na Bosnu i Hercegovinu u sferi ekonomije, dok je u sferi mogućeg izazivanja sukoba to dvoje apsolutno nedodirljivo.


“BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Sve su to propaganadni trikovi. Najdogovorniji ljudi za bezbjednost na prostoru BiH kao što su komandant Altee i NATO saveza ocijenili su da nema elemenata za ugrožavanje bezbjednosti u BiH”, kazao je član Predsjedništva BiH.

bottom of page