Dodik: U BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je u BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod i njegovi politički poredstavnici ne razumiju da drugi u BiH ne vide ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susjede kao oni, niti razumiju da pravo na BiH imaju svi jednako."Provođenje politike žrtve, po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umjesto tebe, je politička infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari nikako da izađu", ocijenio je Dodik.


Na pitanje Srne da prokometariše izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lijepe riječi, ali da očekuje da se prestane sa, kako je rekao, progonom branilaca, Dodik je poručio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je Republika Srpska zahvalna Srbiji na svemu, posebno na vakcinama koje su nesebično dijelili sa svima nama kada su i građanima Srbije bile potrebne.


"Zašto Izetbegović tada nije rekao Vučiću i Srbiji ne trebaju nam vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz FBiH išlo na vakcinaciju u Srbiju? Zašto Izetbegović svom narodu nije obezbijedio vakcine, a na primjer u sred pandemije, preko /Bisere/ Turkovićeve, obezbijedio je urme zbog kojih se cijela FBiH i danas podsmijeva? To su pitanja za Izetbevovića, sve drugo je demagogija", istakao je Dodik.


On je naglasio da pominjanjem navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH, Bakir Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom koja posljednjih desetak dana dobija na intenzitetu - od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.


"Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije. Čak i da je čistih ruku ne može poručivati da je riječ o braniocu, jer je on takav samo u očima Bošnjaka. Za Republiku Srbiju on je isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom, i kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom", rekao je Dodik.


On je dodao da Izetbegović, koji je navikao da diriguje pravosuđu u BiH, pokušava da spočitava Vučiću ono što sam radi, ne računajući da postoje zemlje u kojima je pravosuđe nezavisno.


"Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u posljednje vrijeme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih susjeda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore - ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije", zaključio je Dodik.