top of page

Dodik: U BiH nisu potrebne strane vojne trupe

Nikakve strane oružane snage ne trebaju u BiH, niti mogu da dođu bez saglasnosti Predsjedništva. Trupe Eufora koje danima patroliraju, u BiH su stigle zbog ranjih dogovora. Ako to bude traženo u narednom periodu, za to neće biti podrške iz Republike Srpske, kaže Milorad Dodik.




Neprihvatljivo je, poručuje srpski član BH Predsjedništva, to što vojnici Eufora kruže oko škola i igrališta, te i to što ugrožavaju saobraćaj.

“To povjerenje koje smo imali u misiju Altea, je urušeno činjenicom da nam svaki dan ovdje paradiraju bespotrebno i pokušavaju da nam unesu određeni nemir ili neku disciplinu. A samo prije nekoliko mjeseci ili sedmica komandant Altee, te misije je rekao da nema bezbjednosnih ugrožavanja Bosne i Hercegovine. To je uradio nakon njega, nedavno i zamjenik komandanta združenog štaba NAToa koji je tvrdio jednako tako da ovdje nema ugrožavanja bezbjendosti”, rekao je Dodik.


Ima zato kršenja procedura u spoljnoj politici. Ponovo je ambasador BiH pri UN-u samovoljno iznio stav u ime BiH. Ovaj put o rezoluciji kojom bi se iz Komiteta za ljudska prava suspendovala Rusija. To nije stav BiH, kaže Dodik. O tome nikada nije raspravljalo Predsjedništvo.


“Tamošnji ambasador BiH, Sven Alkalaj, koji to sigurno nije, je ličnim svojim potezima saopštio stav Bosne i Hercegovine i tako je stavio u poziciju da ona podržava tu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. To nije odluka Bosne i Hercegovine, to je privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva. Bakira, Džaferovića, Komšića, Bisere Turković.. I to nikada nije bilo na sjednici Predsjendištva”, izjavio je Dodik.


Brojne su zemlje javno saopštile šta misle o ovom zahtjevu SAD kad je riječ o suspenziji Rusije, ali BiH nije. Po ko zna koji put, srpski član Predsjedništva BiH upozorava na kršenje porocedura. Milorad Dodik poručuje da se na taj način degradira pozicija Predsjedništva BiH, ali i cijele BiH.

bottom of page