Dodik: To što Šmit neće govoriti na sjednici SB, logičan slijed (VIDEO)


Da Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a moglo se i predvidjeti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH, istakao je za RTRS srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.Dodik je istakao da to predstavlja logičan slijed.


- Bilo je za očekivati da na sljedećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izvještaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba na razmatranje SB UN da stavi visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izvještaj koji vrvi od neistina - naglasio je Dodik.


Naglasio je da su Šmitov izvještaj napisali muslimani u Sarajevu i Obavještajna služba.


- Šmit je samo potpisao - istakao je Dodik.


Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, koja se treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut.


Navodi se to u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN-a usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora. Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea.


Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.


Više na: https://youtu.be/kROEgH8DNmY