top of page

Dodik: Svi koji zveckaju oružjem treba da budu predmet brzih intervencija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom, da su razgovarli o nekoliko tema, a prva od njih je bila uzavrela atmosfera u BiH.„Stalno se pominje konflikt, rat. To nema nikakovg osnova, to se govorilo od strane onih koji su htjeli da prodube krize. Ja, niti bilo ko iz Republike Srpske nisu prizivali rat ni u jednom trenutku. Treba sačuvati stabilnost i mir. Svi oni koji zveckaju oružejm treba da budu predmet brzih intervencija. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.


Rekao je da sa Eskobarom oko Dejtona, načelno, nema nikavih problema. Naveo je da je upoznao Eskobara sa tim da će se ići u Narodnu skupštinu i da će Republika Srpska povući određene saglasnosti.


„Mi vidimo u formi stalnog otimanja od RS, ne dijelimo vrijednosti BiH koja je za stalno kršenje Ustava. Naše političke akcije su ustavne, nemamo namjeru da urušavamo teritorijani integritet. Nisam imao potrebe ni za šta da se pravdamo. Upoznao sam Eskobara o tome, da ćemo ići na Narodnu skupštinu sa određenim dokumentima“, rekao je Dodik.


Kako kaže, javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.


„Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska“, kaže Dodik.


Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.


„Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja. Srpska će nastaviti da brine o sebi“, rekao je Dodik.


Dodik i Eskobar su razgovarali i o ekonomskim pitanjima kao i o pitanju „Otvorenog Balkana“.bottom of page