Dodik: Sve političke snage u Srpskoj odlučne protiv “Inckove odluke”


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka već ima posljedice jer su sve političke snage Republike Srpske odlučile da odbace nametnuto rješenje koje nema legalnu osnovu ni u kontekstu međunarodnog prava niti domaćeg zakonodavstva."Od nas zahtijevaju da kao `civilizovano ponašanje` prihvatamo necivilizovano i neustavno ponašanje visokog predstavnika", rekao je Dodik za ruski magazin "Ekspert".


To je, naglasio je Dodik, besmislica.


On je rekao da će dalja borba u ovoj situaciji biti politička i pravna.


"Zahtijevamo rješenje koje je prihvatljivo za sve. A, ako to ne pronađemo, onda nećemo učestvovati u donošenju odluka i radu tijela na nivou BiH. Srpski narod pokušavaju učiniti taocem kvalifikacije izmišljenog `genocida`", naglasio je Dodik.


Govoreći o mogućnosti hapšenja na teritoriji Republike Srpske, Dodik je rekao da je Srpska donijela odluku da će štititi svoje građane, šta god to značilo, a oni "ako misle da to mogu, onda neka pokušaju".


On je naveo da se dolaskom Kristijana Šmita, postavljenog na mjesto visokog predstavnika bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, situacija značajno pogoršala, ali da postoji i pozitivna tačka jer su se predstavnici svih parlamentarnih stranaka Republike Srpske saglasili da je Šmit nezakonito izabran i da se neće sastati s njim u statusu visokog predstavnika.


Dodik je podsjetio da su SAD i Zapad uveli takvu praksu i u svojoj aroganciji, prijeteći silom, u poslijeratnom periodu kažnjavali i smjenjivali sa funkcija predstavnike Republike Srpske.


"Pomoću zastrašivanja, oni su ovdje uspostavili dominaciju. Oličenje toga postao je visoki predstavnik koji se ponašao kako mu je volja. Takva su njihova dostignuća u izgradnji `demokratije`", rekao je Dodik i napomenuo da se na taj način došlo do ove situaciji sa Inckom.


Zapad na taj način pokazuje svoju arogantnu snagu, istovremeno govoreći o "demokratskim standardima" i postupajući u potpunoj suprotnosti sa njima, a time, naveo je on, jasno pokazuju da su ovdje ljudi drugog reda koji ništa ne razumiju, za razliku od njih, navodno "supermena".


On je ukazao da postoji očigledna veza jer su se u kriznim vremenima za srpski narod ovdje pojavljivali predstavnici njemačkog svijeta, podsjetivši na Prvi i Drugi svetski rat, kao i na ulogu bivšeg ministra spoljnih poslova i vicekancelara NJemačke Hans-Ditriha Genšera u raspadu bivše Jugoslavije, te kancelara Gerharda Šredera koji je stalno lagao o situaciji na Kosovu.


"NJemačka pod njegovim vođstvom je aktivno učestvovalo u NATO bombardovanju Srbije. Dodajmo i da su tri od sedam visokih predstavnika bili iz Austrije i NJemačke /osim nelegitimnog Kristijana Šmita koji je takođe iz NJemačke/. U Ustavnom sudu BiH i dalje ima predstavnika ovih zemalja", napomenuo je Dodik.


Dodik je ukazao na to i da su, kad god im je bilo potrebno da isisaju radnike odavdje, destabilizovali region kako bi popunili svoje tržište radnom snagom i visoko kvalifikovanim stručnjacima.


"I svu krivicu su svalili na nas Srbe", rekao je Dodik i ukazao da je glavni izvor nestabilnosti u BiH - Federacija BiH koja tri godine nakon izbora nije

bila u stanju da formira svoju vladu.


Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Dodik je rekao da se tamo dogodio strašan zločin, ali da je očigledno da pokušavaju da nametnu neadekvatne kvalifikacije.


DODIK: SRPSKA NEĆE U NATO


Dodik je istakao da se Republika Srpska protivi ulasku bih u NATO i da o tome postoji konsenzus svih političkih snaga u Republici Srpskoj - i vlasti i

opozicije.


On je ukazao da na neki način već postoji saradnja s NATO-om, navodeći kao primjer, u skladu sa rezolucijom UN, misiju "Altea", koja uključuje strukturu NATO-a.


"U isto vrijeme, sasvim je očigledno da BiH, uprkos izvjesnoj saradnji sa Alijansom, ne ide ka integraciji u NATO. To pitanje zahtijeva rješenje na nivou cijele BiH, ali njega neće biti, budući da je Republika Srpska jasno rekla da ne podržava pristupanje ovom savezu i neće glasati za to", naglasio je Dodik.