Dodik: Sve diplomate da se ugledaju na ruske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu, na obilježavanju Dana diplomata Rusije, ocijenio da bi bilo dobro da zapadne diplomate poput ruskih poštuju međunarodno pravo, uvažavaju Dejtonski sporazum i činjenicu da je BiH kao savezna zajednica ili državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.,,To je ono što je zapisano i u ustavu i duboko u Dejtonskom sporazumu. Bilo bi normalno da svi diplomatski radnici koji dolaze u BiH poštuju upravo to međunarodno pravo", rekao je Dodik.

Dodik je položio vijenac na spomen obilježje ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, koji je spriječio da u Savjetu bezbjednosti bude usvojena britanska rezolucija o Srebrenici, kojom se htjelo srpski narod okarakterisati kao genocidan.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je Čurkin tada odigrao važnu ulogu, ispunjavajući stav najvišeg rukovodstva svoje zemlje, te izrazio zahvalnost za to.

On je prisutnom ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu i ostalom osoblju Ambasade Ruske Federacije u BiH čestitao praznik i poželio sve najbolje.

Ističući da je upoznao mnogo ruskih diplomata koji u BiH dolaze godinama, Dodik je rekao da je uvijek imao dobru sa svima njima.

On je konstatovao da je suprotno ruskim diplomatama jedan broj njihovih kolega, uglavnom zapadnih, nasilno kršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

,,Ranije, prije 15-20 godina, prevarama i raznim stvarima dolazili su do nekih rješenja nametanjem od strane visokog predstavnika, a sada to pokušavaju da zaštite pričama o nekim dogovorima koji nisu postojali", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je odata pošta jednom važnom čovjeku za Republiku Srpsku i Srbe – Vitaliju Čurkinu koji je u ime najvišeg rukovodstva Rusije podigao veto u Savjetu bezbjednosti UN i onemogućio usvajanje britanske rezolucije kojom su htjeli da osude Srbe kao genocidan narod.

,,Pamtimo ovdje dvije stvari – taj postupak Ruske Federacije i šta je Velika Britanija htjela od nas da učini", rekao je Dodik i dodao da su Britanci, koji su u svojoj istoriji počinili nekoliko genocida širom svijeta, pokušali da Srbima na bezočan način pripišu genocid.

Dodik je naveo da je više puta imao sastanke sa Čurkinom, između ostalog u njegovoj rezidenciji u NJujorku, i da su razgovarali o svim ovim pitanjima.

,,Ruska Federacija u kontinuitetu poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ono što se dogovorimo mi ovdje, ali u neutralnim uslovima, a ne u uslovima nametnutih rješenja, bezočnim prijetnjama kao što je to činio Pedi Ešdaun pod plaštom podrške briselske, vašingtonske, londonske i nekih drugih administracija", konstatovao je Dodik.

On je poručio da je vrijeme da se odajući poštu Čurkinu vratimo istinskim uzornim vrijednostima samog slova Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.


,,Ovo što danas radimo ovdje nije ništa drugo nego poštovanje Ustava", zaključio je Dodik.


Pored Dodika i ambasadora Kalabuhova, vijence i cvijeće na spomen-obilježje Čurkinu položili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, predstavnici udruženja "Istočna alternativa", te Udruženja antifašista Istočnog Sarajeva.