top of page

Dodik: Svaka od prvih 30 godina bila je posebna i istorijska

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i istorijska.Onako kako je svijet priznao pravo da stradalni jevrejski narod osnuje državu Izrel, rekao je Dodik, isto takvo pravo su dugovali Srbima koji su sami dug izmirili 47 godina kasnije.


"Ne smijemo ostati nostalgični sanjari sa sindromom vještačkog gubitnika u miru. Moramo naučiti da prebrodimo poraze i pobjede, obilježavati i slaviti.


Često su nas tjerali da gutamo uvrede ne pisnuvši i da se ne možemo žaliti. Ne smijemo se vezivati za BiH da ne bi morali žaliti kad neminovno odemo", rekao je Dodik i dodao da nas danas tjeraju da koračamo naprijed sa povezom preko očiju koji su nam nametnuli i mrmljamo kako će sve biti u redu. Prema njegovim riječima, svaki nacionalni pokret ima samo jedan cilj - da izgradi narodnu vlastitu državu. "Zato u umove nas Srba, kao i drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj, nikad ne smije da se uvuče egzistencijalna sumnja da je to moguće. Jeste moguće! Moramo odbaciti misli o svemogućem stranom faktoru i da im ne treba pružati otpor. Kad god dođe nova ponuda za nas od posrednika koji mašu silom, moramo se naučiti da strpljivo čekamo da se oni obeshrabre dok ta ponuda ne ode u korpu gdje joj je mjesto", rekao je Dodik. Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je BiH u stanju parališuće krhkosti sa izgubljenim i uzaludnim traganjem za mogućim, jer se ne vidi način na koji bi to moglo. Naprosto, dodao je Dodik, ne može se prokrčiti put među toliko vjera, klanova, fikcija i nasleđenih omraza. "Ostajanje u paraustavnoj BiH za nas je ostajanje pored puta. Ono što je potrebno jeste da se u BiH nađe volje i mudrosti da se učini potrebno i striktno poštuje Ustav BiH. To je tako normalno, inače će se BiH raspasti, a Republika Srpska krenuti ka izlazu. Republika Srpska može i mora, ima pravo, ima teritoriju, ima narod i funkcionalnu narodnu vladu da teži samostalnosti koja joj je data Ustavom BiH, a ako to nije moguće, a vidimo da je teško, onda i afirmacijom prava na samoopredeljenje i nezavisnosti. Mi samo hoćemo samo ono što nam je Ustavom dato", pojasnio je Dodik. On je poručio da Republika Srpska nije genocidna tvorevina nego narodna država, a srpski narod nije genocidan već državotvoran narod. "Nije uvijek tačno ono što nam govore zapadni partneri, a često je to najgore za nas. Nije samo neophodno, nego je imperativ, to neumorno odbaciti i činiti bez popustljivosti i bez zlovolje, prije svega. Treba ostati s one strane halabuke namjerno loših dnevnih vijesti, ostati smireni i posvećeni", naveo je Dodik. On je rekao da je danas, bez sumnje, na snazi nova realnost koja radikalno mijenja perspektive za budućnost, te da novi odnos snaga više niko ne spori, kao ni nove tehnologije koje tako brzo mijenjaju svijet.


"Znam da se Republika Srpska ponekad smatra svadljivim i prilično odlučnim članom državne zajednice. Imamo karakter slobodnog naroda - nezavisnost, jasni stavovi, strastvenost u odbrani našeg suvereniteta. Srpski karakter moguće je promijeniti koliko i da planine pretvoriti u ravnicu. Učestvovali smo u pisanju evropske istorije, a Evropa je učestvovala u pisanju naše. Nisam srpski izolacionista. Ne želim bolji aranžman samo za Republiku Srpsku. Želim i bolji aranžman za sve. Uvijek ima onih koji kažu: 'Ne postavljaj teška pitanja'. Ipak, od suštinskog je značaja za BiH, naravno i za Republiku Srpsku, da treba upravo to da radimo, jer se suočavamo sa velikim izazovima. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a da će se Republika Srpska povući ka izlazu", naglasio je Dodik. On je upitao da li se može zaista opravdati ogroman broj skupih be-ha institucija, stalno povećavanje administracije na nivou BiH i naglasio da je njegov princip da se mora omogućiti vraćanje ovlašćenja entitetima, a ne samo njihovo oduzimanje. "Dajte da iskoristimo ovaj trenutak da detaljno utvrdimo šta BiH treba da radi, a šta da prestane da radi. U Republici Srpskoj smo pokrenuli pregled prenosa naših nadležnosti da bismo dobili sadržajnu i objektivnu analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. Ne dozvolimo da nas zavede zabluda da je za razvoj potrebno da sve bude usklađeno, da se teži nekoj nedostižnoj jednoj adresi. Moj princip je da entitetski parlamenti moraju da imaju veću i značajniju ulogu. Entitetski parlamenti su ti koji predstavljaju i nastaviće da predstavljaju istinski izvor stvarnog demokratskog legitimiteta i odgovornosti u BiH. Smatramo da BiH ide u pravcu na koji nismo pristali zaključivanjem Dejtonskog sporazuma. Zamjerke se odnose na miješanje u naše nadležnosti", pojasnio je Dodik i upitao zašto Republika Srpska ne može da ima ono što je potpisano? On je rekao da ima osjećaj da BiH ide u krivom pravcu, te da se jedna za drugom mijenjaju nadležnosti u korist BiH, ali ne primjećuje da bilo ko izražava kajanje zbog toga. "Kako možemo da razumno odgovorimo na pitanje o izlasku ili ostanku u BiH. Onima koji kažu da se ne može postići dogovor, želim da kažem da poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti entitetima, kao što su odbrana, pravosuđe, finansije...


Pozivam na poštovanje nečega na šta smo se svi obavezali. Pozivam sve na dijalog, samo da se odmah razumijemo u tom dijalogu o svemu možemo pregovarati osim o pravima Republike Srpske, jer mi nemamo pravo da sebi oduzimamo prava! Za ta prava proliveno je i previše krvi da bi iko njima trgovao", poručio je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Republika Srpska hoće ono što joj je dao Dejton. "Srećan ti Dan Republike Hercegovino suncem obasjana, Romanijo snijegom okićena, Podrinje Drinom okupano! Srećan ti Dan Republike plodna Semberijo i Posavino, brdoviti Ozrene i Trebavo goro, ponosne Krajino i Kozaro! Republiko računaj na mene! Republiko Srpska računaj na nas, tvoj narod i tvoju djecu. Srećan ti praznik Republiko Srpska! Narodu srpskom i svim građanima Republike Srpske srećan praznik! Živjela Republika Srpska, živjela zemlja Srbija", poručio je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Recent Posts

See All
bottom of page