top of page

Dodik sutra pred Sudom BiH

Prvi dio o početku kraja filma o BiH, javnost će gledati od sutra. Na optuženičkoj klupi, slabo izrežirane tragi-komedije, ni manje ni više nego predsjednik Republike. Milorad Dodik moraće da se pravda zato što je uradio ono što je morao. A potpisao je ukaz o Zakonu kojeg je usvojilo najviše zakonodavno tijelo.

"Ja to nisam uradio kao Milorad Dodik. Ja sam to uradio kao predsjednik Republike. A odgovaram kao Milorad Dodika. I neće mi to biti nikakav problem da se pojavim bez obzira koliko to bilo nakaradno", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.


Sporno je to što je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku.


Tužilaštvo je u avgustu podiglo optužnicu. Ne samo protiv Dodika, već i v.d direktora Sužbenog glasnika. Isto zato što je uradio ono što je morao.


"Što se tiče samog prava, ovo sve postaje jedna lakrdija. Ozbilja lakrdija koja sve može da nas dovede na ivicu ponora", kaže Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.


Sud BiH se malo nećkao, a malo tražio doradu optužnice. Ili pod pritiskom, ili iz nekih drugih razloga, optužnica je potvrđena.


Lakrdija je mala riječ za ono što radi pravosuđe BiH. Od prava su ostavili samo slovo P. I tako je nastao politički proces.


"Očito da je suština ovog krivičnog djela bila ta pravna posljedica odnosno ta zabrana obavljanja poziva, djelatnosti i dužnosti", izjavio je Milan Petković, advokat.


Sve je u loncu međunarodne zajednice, zakuvao Kristijan Šmit. Poznat po tome što je nelegalan. Još poznatiji kao nepristojni turista, koji misli da je u cirkusu. Odnedavno poznat i po tome što je u BiH unosio oružje.


"Postavlja se pitanje da li jedan pojedinac ili jedna institucija može da stane iznad 300.000 građana Republike Srpske koji su jednosglasno stali iza odluke da Republiku Srpsku i srpski narod vodi Milorad Dodik", istakla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.


To baš najbolje nisu razumjeli opozicionari. Umjesto odbrane institucije predsjednika, ko god on bio, lični obračun sa Miloradom Dodikom ipak im je važniji.


"Ako će se od Dodika praviti sveta krava Republike Srpske ja lično, a ni PDP u tome nećemo učestvovati", poručio je Igor Crnadak.


"Mene Milorad Dodik i kao predsjednik Republike Srpske i kao predsjednik izvršnog komiteta SNSD-a, ne interesuje", kaže Marinko Božović iz SDS-a.


Interesuje zato građane koji su birali na demokratskim izborima. Njihova poruka prelazi granice. One enititetske. Granica postoji!


I na kraju, kraj se ne nazire. Tako je kada režiraju malo Amerikanci, malo Nijemci. I dok se, kao u naučnoj fantastici, vode onim, pobijediće jači, iz Republike Srpske im poručuju da taj film, ovaj put neće gledati

bottom of page