Dodik sutra na obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će sutra u Јasenovcu prisustvovati obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika.Dodik je rekao za TV "Prva" da je Јasenovac mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, kojem su pokušali da umanje značaj, a danas se rehabilituje duhovni život i crkva sada postaje manastir.


Centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih biće održana sutra u manastiru u Јasenovcu, gdje će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.


Nakon Svete arhijerejske liturgije, koja će biti služena na otvorenom, u kompleksu manastira Јasenovac biće položen kamen temeljac za gumno, koje je kopija onog kakvo se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.


Potom će biti osveštan spomenik rusko-srpskom prijateljstvu koji se nalazi u porti, a simbolika je stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.


Kod humke u Spomen-području Јasenovac biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen svih novomučenika jasenovačkih.