top of page

Dodik: Studentkinje iz Sarajeva, izložene javnom progonu, mogu nastaviti studije u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da studentkinje koje su izložene javnom progonu u Sarajevu, ukoliko žele, mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Republici Srpskoj, najavivši da će pomoći da im se to omogući.- Svjedoci smo ovih dana orgijanja ratnim muslimanskim zastavama s kojim su došli u Republiku Srpsku, čije institucije su uradile sve da te provokacije prođu bez incidenata - naveo je Dodik na Tviteru.


On je istakao da se u isto vrijeme u Sarajevu pokazuje javna netrpeljivost prema dvije djevojke koje su izrazile svoj stav, što pokazuje da taj grad nije multietičan, već se samo tako lažno prikazuje.


Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet protiv dvije studentkinje iz Republike Srpske, Valentine Vujičić i Slađane Todić, zbog objava fotografija oficira Vojske Republike Srpske na društvenim mrežama, što se tumači kao širenje nacionalne i vjerske mržnje.


Djevojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva. Studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili su da budu izbačene sa studija.


Obje su nadležnim policijskim upravama u Srpskoj prijavile prijetnje koje su kasnije uslijedile i najavile da ne namjeravaju da nastave studije u Sarajevu.


Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti da sve da ih zaštiti.
bottom of page